Trenuri regionale noi în România: Cum motivează Tribunalul București anularea mega-licitației de peste 4,5 miliarde de lei, câștigată de chinezi

Tribunalul București a anulat mega-licitația pentru trenuri regionale noi în România, după ce a constatat că Autoritarea pentru Reformă Feroviară (ARF) a analizat superficial oferta chinezilor pe care a desemnat-o câștigătoare și că aceștia nu pot livra primul tren în termenul ofertat, de 18 luni. Mai mult, pentru că nu pot fi verificate cifrele declarate de participanți privind consumul de energie, nu se poate stabili clar un câștigător, se explică în motivarea instanței. Deci cele 40 de trenuri noi sunt din ce în ce mai departe de șinele CFR.
Anemona Andone - Dum, 12 iul. 2020, 18:28
Trenuri regionale noi în România: Cum motivează Tribunalul București anularea mega-licitației de peste 4,5 miliarde de lei, câștigată de chinezi

Amintim că pe 12 iunie 2020, Tribunalul Municipiului București (TMB) a admis contestațiile la licitația pentru trenuri regionale organizată de către ARF și a decis anularea procedurii. Contestațiile au fost depuse de Alstom și Siemens Mobility, după ce a ARF desemnase câștigătoare oferta depusă de asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători.

Pe 7 iulie 2020 a fost publicată în SEAP și motivarea deciziei instanței din 12 iunie. Astfel, conform documentului atașat, Tribunalul București a decis anularea licitației din cauză că nu mai era posibilă „remedierea actului atacat”. Mai exact, instanța arată că „prin modul de calcul al consumului de energie stabilit de către ARF, în aplicarea deciziei CNSC, nu se poate verifica realitatea valorilor declarate de către ofertanți”.

Mai în glumă, mai în serios, reprezentantul uneia dintre firmele contestatoare spunea într-un cadru informal că la ce cifre au declarat chinezii, trenul lor părea, de exemplu, că economisește și nu consumă energie electrică de la Predeal la București, ceea ce e imposibil.

Totodată, în motivarea deciziei Tribunalului București se mai menționează că ARF a evaluat superficial oferta chinezilor. Instanța a apreciat că participarea chinezilor la alte licitații în Europa nu echivalează cu intrarea lor pe piața europeană. De asemenea, instanța bucureșteană a mai constatat lipsa capacității firmei din China de a livra „primul tren în termenul ofertat de 18 luni și în baza căruia a obținut punctaj maxim, spre deosebire de competitoarelele care au declarat termene mai mari”.

CITEȘTE AICI MOTIVAREA DECIZIEI TRIBUNALULUI BUCUREȘTI

În finalul deciziei instanței, Autoritatea pentru Reformă Feroviară și alți pârâți sunt obligați la „cheltuieli de judecată în sumă de 20.000 de lei reprezentând onorariu de avocat diminuat de la suma de 63.594 lei având în vedere cuantumul acestei sume și durata procesului în prima instanță, de doar 4 termene de judecată„.

Pe de altă parte, aflat în vizită la Astra Vagoane Călători, ministrul Transporturilor Lucian Bode s-a plâns de contestațiile care se lungesc în instanță, unde sunt blocate chiar achizițiile de material rulant, pentru care România beneficiază de 250 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Dacă vom sta ani de zile în contestaţii, cu siguranţă vom pierde bani europeni şi nu îmi doresc acest lucru. Vom trece la modificarea legislaţiei, la simplificarea modului în care sunt judecate aceste contestaţii, cum se judecă aceste contestaţii în instanţă, astfel încât să putem să accesăm aceşti bani gratis, bani europeni. Avem 250 de milioane de euro bani europeni disponibili pentru a achiziţiona material rulant nou şi, din păcate, şi cu primul lot de 40 de rame, şi cu cel de-al doilea lot, de 20 de rame, suntem blocaţi în instanţă”, a spus ministrul la începutul lunii iulie, cu ocazia vizitei de la Arad.

Precizăm că decizia Tribunului București din cazul trenurilor regionale nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. Rămâne de văzut dacă această decizie va rămâne definitivă, caz în care ARF va trebui să reia licitația de la zero și se vor mai pierde alți ani până când România va benefica de trenuri regionale noi.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță,

4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie 2019, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a crescut, în primele zece luni ale acestui an, cu 2,53%, comparativ cu perioada similară din 2021, până la 132.616, din care 99.230......
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre ...
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia, a anunțat CEO-ul companiei, Michael O'Leary, ...
UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Curtea de Conturi Europeană
UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Curtea de Conturi Europeană
Fonduri în valoare de sute de miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană pe baza unor date furnizate de guvernele ...