Achiziţia trenurilor de metrou CAF ar putea fi suspendată. DNA a intrat pe firul licitaţiei de 400 de milioane de euro

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu a început încă să judece pe fond contestaţiile depuse de Alstom şi Astra Arad la licitaţia de 400 de milioane de euro pentru trenuri noi de metrou câştigată de firma spaniolă CAF, pentru că Metrorex a cerut suspendarea licitaţiei, din motiv de posibilă o anchetă DNA. Totuşi, instituţia este obligată să judece pe fond, dacă nu primeşte o informare oficială privind existenţa unei anchete în desfăşurare.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 21:01
Achiziţia trenurilor de metrou CAF ar putea fi suspendată. DNA a intrat pe firul licitaţiei de 400 de milioane de euro

Licitaţia pentru achiziţia a 51 de trenuri noi de metrou în valoare de maxim 440 de milioane de euro, cu TVA, este în pericol să fie suspendată de o posibilă anchetă DNA. Cel puţin Metrorex aşa şi-ar dori, după cum spune Ovidiu Zară, purtător de cuvânt  al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). 

„Săptămâna trecută, am primit o adresă de la Metrorex prin care ni se comunica că ei ar dori suspendarea procedurii de achiziţie publică, pe motiv de percheziţii DNA şi confiscări de documente. Până la o comunicare oficială conform căreia DNA a început urmărirea penală, noi suntem obligaţi prin lege să judecăm pe fond cele două contestaţii depuse la rezultatul licitaţiei. Am primit de la Metrorex, vineri, dosarul de achiziţie şi aşteptăm cinci zile, până joi, ca ei (Metrorex – n.r.) să facă dovada începerii urmăririi penale. Dacă fac această dovadă, totul s-a terminat, procedura de achiziţie publică este suspendată până la finalizarea anchetei, iar noi nu mai avem ce judeca pe fond. Ancheta penală o suspendă pe cea civilă. Dacă nu vor face această dovadă, vom începe judecata pe fond şi, în termen de 20 de zile, vom da şi soluţia”, arată Zară .

 Potrivit unor surse, procurorii DNA au descins, acum două săptămâni, la sediul Metrorex din Palatul Transporturilor pentru percheziţii, vizată fiind licitaţia din octombrie 2014 câştigată de spaniolii de la CAF. În cadrul acestor percheziţii s-au sigiliat birouri şi s-au rechiziţionat documente, existând posibilitatea începerii unei anchete penale.  

Oficial, DNA nu comunică pe acest subiect. Neoficial, surse din DNA confirmă descinderea la Metrorex.

În adresa pe care CNSC o trimite celor doi contestatori ai licitaţiei, Alstom Transport şi Astra Vagoane Călători Arad, se arată că Metrorex ar dori suspendarea procedurii de achiziţie publică de noi trenuri şi se cere părerea companiilor vizavi de această intenţie. Adresa notifică intenţia Metrorex  asupra „…suspendării procedurii de achiziţie publică, şi pe cale de consecinţă suspendarea soluţionării pe fond a contestaţiilor depuse de Astra Vagoane Călători Arad şi Alstom Transport până la momentul emiterii ordonanţei în cadrul dosarului de cercetare constituit de Direcţia Naţională Anticorupţie, secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi/sau pronunţării unei hotărâri definitive a unei instanţe de judecată“.  

Licitaţia pentru achiziţia a 51 de trenuri noi de metrou pentru Metrorex s-a ţinut în octombrie 2014, având cinci participanţi. Alstom Transport, polonezii PESA, chinezii CSR, Astra Vagoane Călători Arad şi CAF Spania. Oferta căştigătoare a fost desemnata cea a spaniolilor, cu un preţ de 380 de milioane de euro, cu TVA. În finala cu Alstom, CAF  punctat decisiv la mentenanţă, timpul de parcurs al trasei, garanţie şi termene de livrare. Celelalte trei firme au fost descalificate.

Alstom şi Astra Vagoane Călători au depus contestaţie la CNSC pe rezultatul dat de Comisia de Evaluare Metrorex.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...