Trenurile noi se lasă aşteptate pe căile ferate române. Alstom şi Siemens contestă licitaţia ARF, după ce chinezii au ieşit pe primul loc

În timp ce pe căile ferate române circulă trenuri vechi care se tot defectează, licitaţia pentru cele 40 de trenuri noi riscă să se lungească până cel puţin anul viitor. După ce oferta chinezilor de la CRRC Qingdao Sifang s-a plasat pe primul loc în urma evaluărilor, competitorii Alstom şi Siemens au depus contestaţii.
Anemona Andone - lun, 30 sept. 2019, 18:30
Trenurile noi se lasă aşteptate pe căile ferate române. Alstom şi Siemens contestă licitaţia ARF, după ce chinezii au ieşit pe primul loc

Finanţată din fonduri europene, achiziţia celor 40 de trenuri noi pentru România a intrat în etapa contestaţiilor, după ce în urma evaluărilor s-a situat pe primul loc oferta chinezilor.

Alstom Ferroviaria (locul 2) şi Siemens Mobility (locul 3), au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) pe 27 septembrie, respectiv pe 30 septembrie.

Rămâne de văzut cât de repede se va pronunţa CNSC pe aceste contestaţii şi dacă deciziile sale vor fi sau nu atacate mai departe la Curtea de Apel Bucureşti.

În funcţie de cât se va lungi perioada contestaţiilor, vom şti şi în ce an vor ajunge în sfârşit trenuri noi în România, după aproape un deceniu în care nu s-a mai cumpărat material rulant nou.

În schimb, pe căile ferate române circulă acum tot felul de trenuri vechi, unele cumpărate la mâna a doua de peste tot din Europa, care pot fi considerate pericol public.

Chiar luni, 30 septembrie, un tren privat s-a defectat în mers, după o „degajare de fum” la locomotivă. Astfel de incidente au fost raportate anterior şi în cazul unor trenuri ale operatorului naţional CFR Călători.

Trenurile noi, cumpărate prin Autoritatea pentru Reformă Fevoviară (ARF), ar urma să fie repartizate CFR Călători, dar şi operatorilor privaţi.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electriceregionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contra valoarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță –

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

În final, punctajele acordate celor trei companii pentru ofertele propuse la licitaţia organizată de ARF sunt următoarele:

– pe primul loc, CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, cu 89 de puncte,

– pe locul doi se situează Asocierea Alstom Ferroviaria SpA – Alstom Transport SA, cu 78,69 de puncte,

– locul trei este ocupat de Siemens Mobility, cu 78,47 de puncte.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...