Ajutor pentru alcool – Trezoreria americană vrea măsuri speciale de sprijin pentru micii producători de alcool din SUA

Departamentul american al Trezoreriei şi-a exprimat miercuri o serie de îngrijorări cu privire la gradul de concentrare de pe piaţa alcoolului din SUA, evaluată la 250 de miliarde de dolari pe an, şi a prezentat o serie de reforme destinate să crească concurenţa şi să permită consumatorilor să economisească sute de milioane de dolari pe an, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 09 feb. 2022, 15:07
Ajutor pentru alcool - Trezoreria americană vrea măsuri speciale de sprijin pentru micii producători de alcool din SUA

Acest raport de 63 de pagini elaborat de Trezoreria americană, ce urmează a fi dat miercuri publicităţii, şi din care Reuters a obţinut o copie, vine în urma unui ordin executiv al Administraţiei Biden care vizează contracararea consolidării excesive în mai multe industrii, variind de la procesarea cărnii până la shipping, scrie Agerpres.

Piaţa americană pentru bere, vin şi băuturi spirtoase a dat naştere la mii de noi berării, crame şi distilerii în ultimul deceniu. Însă din cauza unei reţele complicate de reglementări federale şi la nivelul statelor, unele datând încă din perioada prohibiţiei din 1933, însoţită de un comportament de excludere practicat de marii producători, distribuitori şi retaileri, micii producători au probleme în a concura pe piaţă, susţin oficialii Trezoreriei. De exemplu, primii doi berari din SUA, Anheuser Busch InBev şi Molson Coors, controlează 65% din piaţă.

„Suntem hotărâţi să protejăm ceea ce a fost o industrie dinamică şi de succes cu multe firme mici care intrau pe piaţă” şi în acelaşi timp să răspundem la problemele care au „condus la preţuri exorbitante pentru consumatori”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Din cauza unor legi care restricţionează competiţia pe partea de preţ, numai consumatorii de bere plătesc anual cu 487 de milioane de dolari mai mult decât ar trebui, iar aceleaşi legi pot majora costul unei sticle de vin cu până la 18% şi al unei sticle de băuturi spirtoase cu peste 30%, se arată în raportul Trezoreriei americane.

Departamentul american al Justiţiei şi Autoritatea americană din domeniul concurentei (FTC) ar trebui să se uite mai atent la propunerile de preluare a unor mici producători de către marii actori, având în vedere că promisiunile formulate în trecut conform cărora aceste tranzacţii vor conduce la preţuri mai mici nu s-au materializat, se mai arată în raportul Trezoreriei americane.

În plus, statele americane, care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a supervizării, ar trebui să examineze mai bine impactul anticoncurenţial al reglementărilor şi normelor referitoare la francize asupra micilor producători, adaugă Trezoreria.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...