Tribunalul Cluj a decis anularea avizului de mediu pentru proiectul de exploatare minier de la Rovina, județul Hunedoara. Decizia nu este definitivă

Asociția Declic a anunțat astăzi că rețeaua Mining Watch, din care face parte, a reușt să obțină la Tribunalul Cluj o decizie de blocare a proiectului minier de la Rovina, din județul Hunedoara.
Cristian Negrei - mar, 31 oct. 2023, 19:37
Tribunalul Cluj a decis anularea avizului de mediu pentru proiectul de exploatare minier de la Rovina, județul Hunedoara. Decizia nu este definitivă

Acțiunea în instanță a fost deschisă de Declic la Tribunalul Cluj. Magistrații au decis anularea avizului de mediu pentru planul urbanistic. Decizia instanței oprește, astfel, întreg proiectul minier. Fără acest aviz, compania canadiană Euro Sun Mining, prin subsidiara Samax România, nu poate obține legal autorizațiile de construcție pentru începerea proiectului, se precizează în comunicatul transmis de organizație.

În acest proces, Declic apare ca reclamant, iar Ministerul Mediului, Apelor, și Pădurilor, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, compania Samax România S.R.L. și compania ERM Environmental Resources Management S.R.L. ca pârâți. Asociația EcorRovinaBucuresci este intervenient în proces.

Instanța a dispus anularea Deciziei privind emiterea Avizului de mediu nr. 2969/22.07.2022 emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara pentru P.U.Z. zonă industrială, pentru „Dezvoltarea „Dezvoltarea proiectului minier Rovina în cadrul ariei de licență de exploatare, județul Hunedoara” și anularea Avizului de mediu nr. 7/2022 emis de APM Hunedoara pentru Planul Urbanistic Zonal – Zonă Industrială pentru „Dezvoltarea proiectului minier Rovina în cadrul ariei de licență de exploatare, județul Hunedoara” Obliga pârâții Agenția pentru Protecția mediului Hunedoara și Samax România SRL, în solidar, să plătească reclamantei suma de 30093,02 lei reprezentand cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Cluj. Soluţia a fost pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 30.10.2023. Mai multe detalii despre decizia instanței pot fi găsite aici.

,,Am reușit să oprim în instanță un dezastru iminent. Judecătorii au confirmat un întreg șir de nereguli care a stat la baza emiterii inițiale a acestui aviz: nu a existat un studiu de impact, nu au fost consultați specialiști atestați, nu a făcut nimeni nicio evaluare reală a impactului pentru mediu. Toate acestea, pentru ca o companie controversată, cu tot felul de subsidiare în paradisuri fiscale, să distrugă un munte întreg, iar mii de oameni să fie nevoiți să se mute din casele lor din Apuseni’’, a declarat Roxana Pencea Brădățan, fondator Mining Watch România.

,,Tribunalul Cluj, în mod judicios, a admis acțiunea și a dispus anularea deciziei de emitere a avizului de mediu și a avizului de mediu. Cazul a fost unul deosebit de complex, fiind puse în discuție numeroase aspecte de procedură și de drept substanțial. Efortul nostru a fost semnificativ, dar a fost încununat de succes. Salutăm hotărârea Tribunalului Cluj ce confirmă conștientizarea de către instanță a importanței respectării riguroase a legislației de mediu”, a declarat Roxana Mândruțiu, avocat la SCA Revnic Cristian & Asociații.

Proiectul Valea Rovinei constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru, pe o suprafață de 2,768 ha, în județul Hunedoara. Samax România, subsidiară a companiei canadiene Euro Sun Mining, deține integral proiectul minier.

Potrivit Declic, din această exploatare a două cariere de suprafață imense, ar fi rezultat sute de mii de tone de deșeuri miniere, ce ar fi fost depozitate în zonă. Toate acestea ar fi distrus un munte întreg și ar fi făcut imposibil traiul oamenilor din Rovina.

,,Acasă e acum în siguranță’’, a declarat Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier. ,,E o victorie importantă, dar voi rămâne implicată în această luptă până când vom reuși să oprim definitiv distrugerile”, a completat Maucher.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere pe care le consideră distructive. Mining Watch monitorizează avizele emise de autorităţi în beneficiul companiilor miniere şi semnalează neregulile către factorii de decizie din România şi, când este relevant, la nivelul UE. Printre activităţile sale se numără acţiuni în instanţă şi de advocacy, pentru a asigura că autorităţile aplică în mod corect prevederile legale relevante.

Sursa foto: Miningwatch.ro

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...