Tribunalul Mureș a dispus intrarea în faliment a acționarului Romcab SA

Tribunalul Specializat Mureș a dispus intrarea în procedura generală a falimentului a SC Sadalbari SRL, Tîrgu Mureș, acționarul majoritar al Romcab SA, producătorul de cabluri cu fibră optică.
Alina Stanciu - mar, 21 nov. 2023, 09:42
Tribunalul Mureș a dispus intrarea în faliment a acționarului Romcab SA

SC Sadalbari SRL, Tîrgu Mureș, acționarul majoritar al producătorului de cabluri Romcab SA.(simbol bursier MCAB) ar putea intrat în procedura generală a falimentului la cerearea ANAF Mureș, potrivit unei sentințe care nu este definitivă a Tribunalului Specializat Mureș din 16.11.2023.

„Admite cererea formulată în temeiul art. 75 alin. 4 coroborat cu art. 143 alin. 3 Legea nr. 85/2014 de către creditorul Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş. Dispune în temeiul dispoziţiilor art. 145 alin. 1 lit. E din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă intrarea în procedura generală a falimentului a debitoarei Sadalbari SRL. Dispune în temeiul art. 145 alin. 2 lit. a coroborat cu art. 84 alin. 4 din Legea nr. 85/2014 dizolvarea şi ridicarea în tot a dreptului de administrare al debitoarei”, se mai arată în soluția instanței.

Soluția este executorie, însă nu este una definitivă și irevocabilă, împotriva acesteia fiind deja formulat apel aflat pe rolul Curții de Apel Tîrgu Mureș si având termen de soluționare la data de 28.11.2023.

În plus, în data de 20.11.2023 a fost înaintată o cerere de preschimbare a termenului în sensul devansării a termenului fixat de către Instanță.

Amintim că anul trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut falimentul Romcab, aflată în reorganizare judiciară.

SC Sadalbari SRL, companie înființată în octombrie 2006 cu activități principale „comerț cu motociclete, piese și accesorii aferente, întreținerea și repararea motocicletelor” este, potrivit termene.ro, deținut de Motoplus Paneuro SRL (91,8%), compania cipriotă Amberyce Limited (6,3%) și Prosszer Zoltan (1,8%).

Compania a raportat în 2022 o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei și profit de 49,5 milioane de lei și nu figurează ca având angajați.

Fabrica de conductori și cablaje Romcab a fos înființată în 1950 și a devenit, în scurt timp, principalul furnizor de conductori și cablaje pentru industria românească precum și un important exportator pentru piețele din Europa.

În 1999, pachetul majoritar de acțiuni a fost achizișionat de la FPS de Paneuro Company SRL, urmând un amplu porces de restructurare. Ulterior, în 2000-2006 în companie au fost realizate investișii de 13,5 miliarde de lei.

În 2004, compania a preluat plata unor datorii în numele altor companii din grupul de firme Paneuro și intră astfel în reorganizare judiciară.

Potrivit ultimei raportări a Romcab, societate listată la BVB din 1997, la 30 septembrie 2023,  compania a raportat venituri operaționale de 406,2 milioane de lei, cu 73,9% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, în principal pe fondul scăderii vânzărilor de produse finite (77,04%), principala componentă a veniturilor operaționale.Vânzările de mărfuri au înregistrat în perioada analizată o scădere de 17.68%. Producătorul a raportat, de asemenea, o pierdere de 24 milioane de lei față de o pierdere de 75,4 milioane de lei înregistrată în perioada simlară a anului trecut.

Datoriile cmpaniei au fost de aproximativ  1,29 miliarde de lei lei, obligațiile în sold cu termen de exigibilitate de sub 1 an înregistrând o creștere cu un procent de 8,07% pe seama avansului datoriilor comerciale cu 12,58%, în timp ce datoriile pe termen lung au scăzut  sub 1 miliard de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Creștere minoră a înmatriculărilor de mașini noi în România în noiembrie 2023
Creștere minoră a înmatriculărilor de mașini noi în România în noiembrie 2023
Înmatriculările de mașini noi au crescut în România cu doar 0,54% în luna noiembrie, însă pentru întreaga perioadă ianuarie - noiembrie piața se menține pe o direcție pozitivă mai......
Toyota vrea să vândă mai multe maşini electrice în Europa
Toyota vrea să vândă mai multe maşini electrice în Europa
Toyota Motor, cel mai mare producător auto mondial, a anunţat luni că îşi va extinde gama de vehicule electrice (EV) ...
Investiție de 60 de milioane de euro în Prahova. Francezii de la Atlantic vor produce piese pentru brandurile din portofoliu în România și angajează 370 de oameni
Investiție de 60 de milioane de euro în Prahova. Francezii de la Atlantic vor produce piese pentru brandurile din portofoliu ...
Grupul francez Atlantic, unul dintre liderii industriei de încălzire, ventilație, aer condiționat la nivel global, deschide ...
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina ...