Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularităţi în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul Lukoil

Tribunalul Prahova, care judecă dosarul în care compania Lukoil şi angajaţi din conducerea acesteia au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni economice, a constatat din nou neregularităţi în rechizitoriu, judecătorii cerând procurorilor să le remedieze, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 18:38
Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularităţi în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul Lukoil

Judecătorii de la Tribunalul Prahova au constatat, la termenul de luni din dosarul Lukoil, că rechizitoriul întocmit de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti în acest caz conţine mai multe neregularităţi, atât în ceea ce priveşte latura penală, cât şi în ceea ce priveşte latura civilă.

Astfel, printre neregularităţile semnalate se numără unele contradicţii, dar şi neexplicarea unui algoritm de calcul privind prejudiciul reţinut în sarcina unora dintre inculpaţii din dosar.

Totodată, magistraţii au constatat lipsa analizei procesului decizional în cadrul Lukoil, neregularitate semnalată şi anterior de către judecători.

În aceste condiţii, Tribunalul Prahova a cerut procurorilor ploieşteni să remedieze problemele descoperite în rechizitoriu.

Aceasta este pentru a doua oară când judecătorii Tribunalului Prahova constată neregularătăţi în rechizitoriul întocmit de PCA Ploieşti în dosarul Lukoil.

Magistraţii au semnalat pentru prima dată neregularităţi în decembrie 2015 şi, pentru că procurorii nu le-au remediat în termen legal, dosarul a fost trimis înapoi la Parchet.

Dosarul a fost retrimis în judecată în luna ianuarie, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţând, într-un comunicat, că a remediat problemele semnalate de judecători.

În august 2015, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti l-au trimis în judecată pe directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Iurevici Bogdanov, pentru folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost inculpaţi cetăţeanul moldovean Andrei Raţă membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Petrotel Lukoil Ploieşti, pentru folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct al rafinăriei, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef, acuzat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, precum şi cetăţenii ruşi Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, directori generali adjuncţi ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind acuzată şi de complicitate la spălare de bani.

Totodată, alături de cei şase au fost trimise în judecată şi două societăţi comerciale din grupul Lukoil, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, respectiv complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Procurorii susţin că, în perioada 2011-2014, cei şase inculpaţi cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei Lukoil din Ploieşti au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul societăţii în cop contrar intereselor acesteia, „pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie”.

Directorii şi contabilul şef ai rafinăriei din Ploieşti sunt acuzaţi că au dispus, autorizat şi încuviinţat plăţi cu titlul de restituire de împrumut în baza unor contracte de creditare în cadrul cărora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, iar sumele plătite ar fi fost virate pentru achitarea unui credit fictive.

De asemenea, cei şase sunt suspectaţi că au dispus şi au ordonat transferuri de sume de bani „cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea-credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani”.

Prejudiciul cauzat în acest dosar a fost calculat de procurori la suma de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 euro, anchetatorii dispunând sechestru asigurător pe mai multe bunuri.

Pe parcursul procesului, cei şase inculpaţi persoane fizice au cerut instanţei, în repetate rânduri, ridicarea interdicţiei de a părăsi România. La începutul lunii februarie, Curtea de Apel Ploieşti a decis defintiv că directorul general al rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, şi alte cinci persoane din conducerea rafinăriei, trimise în judecată sub control judiciar pentru infracţiuni economice, pot părăsi România fără încuviinţarea judecătorilor.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...