Trichet: Zona euro este epicentrul celei mai grave crize de după cel de-Al Doilea Război Mondial

Zona euro este epicentrul celei mai grave crize după cel de-Al Doilea Război Mondial, care afectează toate economiile avansate, fapt care necesită decizii foarte responsabile, a declarat pentru CNBC Jean-Claude Trichet, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 13:25
Trichet: Zona euro este epicentrul celei mai grave crize de după cel de-Al Doilea Război Mondial

„Europenii au o responsabilitate specială pentru că suntem epicentrul celei mai grave crize după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest fapt necesită decizii foarte responsabile”, a afirmat Trichet.

În opinia sa, toate economiile avansate trec prin prima ajustare majoră de după război.

„Când te uiţi la ce s-a întâmplat din 2007, a fost începutul unei ajustări a economiilor avansate. Trebuie să înţelegem, este rândul nostru. Nu putem cere restului lumii să ne finanţeze la nesfârşit, dacă cheltuim mai mult decât câştigăm”, a spus fostul şef al BCE.

Trichet a făcut referire şi la câteva „convingeri naive” ale liderilor politici din perioada anterioară crizei, inclusiv aceea că sistemele financiare şi economice din lumea dezvoltată „sunt stabile şi rezistenţe” pentru că au absorbit spargerea bulei speculative în sectorul IT, aşa-numita „criză dotcom”, de la începutul secolului XXI.

Bănci centrale din state avansate, între care Banca Japoniei şi Rezerva Federală (Fed) a SUA, au adoptat măsuri neconvenţionale pentru protejarea economiilor.

Fed a anunţat joi o a treia rundă de suplimentare a lichidităţilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni, provocând creşteri puternice ale cotaţiilor la bursele din întreaga lume.

În Europa, Banca Centrală Europeană a anunţat săptămâna trecută un mult-aşteptat program de achiziţii de obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare.

„Ceea ce s-a făcut în cazul Europei este pe măsura gravităţii situaţiei”, a spus Trichet.

El consideră că guvernele trebuie să se folosească de timpul câştigat cu aceste măsuri pentru a munci din greu pentru a restabili economiile.

Trichet vrea totodată sfârşitul convingerii că unele instituţii financiare „sunt prea mari pentru a eşua”, care a condus la multe programe de salvare, împovărând statele cu datorii în perioada crizei creditelor.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...