Troleibuze noi în Capitală: Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia polonezilor de la Solaris la licitaţia câştigată de turcii de la Bozankaya

06 12. 2019
sileo4_84015200

Polonezii de la Solaris Bus&Coach au depus pe 12 noiembrie contestaţie la Tribunalul Bucureşti împotriva câştigării contractului pentru 100 de troleibuze de către turcii de la Bozankaya, singurii care au depus ofertă la licitaţia Primăriei Capitalei. Dacă aveau câştig de cauză polonezii, licitaţia urma să fie anulată.

În dosarul iniţiat de polonezi, au vrut să intervină şi cehii de la Skoda, dar instanţa le-a respins solicitarea.

„Respinge acţiunea ca lipsită de interes. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de SKODA ELECTRIC A. S. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Asocierea BOZANKAYA OTOMOTIV MAKINA IMALAT ITHALAT VE IHRACAT A.Ş. (lider) – SILEO GMBH. Ia act că pârâta solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Amintim că Primăria Capitalei a lansat pe 5 februarie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 100 de troleibuze, valoarea estimată a contractului fiind de 214,49 milioane de lei. Până la termenul limită din 15 aprilie a depus ofertă doar asocierea turco – germană Bozankaya – Sileo.
 
De asemenea, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP, comisia de evaluare a primit aviz confom necondiţionat din partea Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice (ANAP) pentru fiecare etapă de evaluare a singurei oferte depuse în cadrul licitaţiei, semn că oferta producătorului din Turcia ar fi conformă.
 
Cele 100 de troleibuze noi care ar trebui să ajungă în Bucureşti vor avea 12 metri şi podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, conform cerințelor din caietul de sarcini. Un troleibuz va avea capacitate de transport de minimum 96 persoane din care minimum 24 pe scaune. Pentru o capacitate de transport ofertata mai mica decat cea solicitata prin caietul de sarcini oferta devine neconforma. De asemenea, construcţia caroseriei troleibuzului trebuie să fie realizată în conformitate cu regulamentele CEE-ONU în vigoare.

Garanția pentru troileibuze va fi de minim 240.000 km sau patru ani de funcționare. De asemenea, ulterior primilor patru ani, se va aplica garanția extinsă pentru încă minim patru ani sau 240.000 km, fiind asigurate toate piesele ce țin de uzură normală și defecte. De asemenea, troleibuzele vor avea un sistem de stocare a energiei electrice, garantat 480.000 km sau opt ani de circulație. Autonomia va fi de 20 km pentru fiecare cursă, cu posibilitatea de încărcare rapidă și lentă a bateriilor de stocare. Captatorii vor avea sistem de retragere automată cu acționare pneumatică și repunere pe fir cu frânghii.