Troleibuzul românesc, în insolvenţă. Astra Bus Arad recarosează vechituri şi visează la o comandă de 10 trolee

Fabrica arădeană vinde terenuri şi imobile pentru a-şi achita datoriile. O comandă de cel puţin 10 troleibuze de la o primărie importantă din ţară ar relansa producţia şi ar genera angajări.
Sorin Andone - mie, 18 feb. 2015, 22:10
Troleibuzul românesc, în insolvenţă. Astra Bus Arad recarosează vechituri şi visează la o comandă de 10 trolee

Compania Astra Bus Arad, singurul producător de troleibuze din ţară şi unul dintre cei doi producători de autobuze, alături de Roman Braşov, nu mai face mijloace de transport în comun noi, pentru că nu are contracte. Singura activitate a fabricii arădene este recarosarea troleelor, autobuzelor şi microbuzelor vechi, aduse de diverse municipalităţi şi clienţi privaţi din ţară.

Astra Bus este în insolvenţă din luna aprilie 2014, administrator judiciar fiind Expert SPRL din Arad.

„Facem ce putem şi noi. Momentan, recarosăm autobuze şi microbuze şi aşteptăm ca primăriile mari din ţară, cum ar fi Cluj şi Bucureşti, să demareze licitaţii pentru achiziţionarea de mijloace de transport în comun”, spune, pentru ECONOMICA.NET, Dana Anghel, responsabil de Astra din partea Expert SPRL.

Potrivit acesteia, fabrica arădeană a participat la o licitaţie pentru achiziţia de troleibuze în Bugaria, însă aceasta a fost anulată după ce desemnarea unui câştigător s-a prelungit timp de un an. Speranţa rămâne tot în comenzile din România.

Datoriile Astra Bus se ridică la 1,5 milioane de euro, dintre care 500.000 de euro reprezintă o creanţă a IVECO Cehia, furnizorul de caroserii al fabricii arădene. Cuantumul datoriilor nu este mare, cel puţin din punctul de vedere al administratorului judiciar, care spune că, până la sfârşitul acestui an, trei sferturi din acestea vor fi achitate. „Astra deţine mai multe imobile şi terenuri vandabile, a căror valorificare nu afectează activitatea de bază a companiei. Prin planul de reorganizare ce urmează să fie votat în aprilie, noi propunem vânzarea lor şi îndestularea a trei grupe de creditori din patru. Vom obţine cel puţin 1 milion de euro din vânzare acestor active”, arată Anghel. Planul de reorganizare prevede ieşirea din insolvenţă la un an după votarea de către creditori.

 Falimentul este exclus, spune reprezentantul Expert SPRL.

Obiectivul actual al fabricii arădene este câştigarea unui contract de livrare de troleibuze sau autobuze cu o Prmărie.

„Un contract de 10-12 troleibuze ar readuce fabrica la capacitate”, mai spune Anghel.

Astra Bus Arad este deţinută de Iulian Popa şi de familia Gavra, Cristian şi Aurora. Are 50 de angajaţi şi afaceri de 5 milioane de euro anual.
În ultimii ani, compania arădeană a livrat câteva troleibuze către regiile de transport local din Cluj şi Galaţi. Miza este însă Bucureştiul, ale cărui troleibuze sunt în totalitate fabricate la Arad. Sunt însă vechi, pentru că noi achiziţii nu s-au mai făcut de circa 10 ani.
Un troleibuz Asta Bus costă, în medie, 260.000 de euro. Anul trecut, primarul Bucureştiului Sorin Oprescu a declarat că RATB ar avea nevoie de circa 50 de troleibuze noi.

RATB dispune de un parc de 300 de troleibuze Astra, modelele 415T şi Citelis 12T achiziţionate în perioada 1997 – 2008. Regia de transport a mai avut în exploatare şi autobuze făcute la Astra în colaborare cu Ikarus Ungaria. Acestea au fost însă scoase din uz încă din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar obligă tot personalul sanitar să se vaccineze anti-COVID-19
Guvernul maghiar obligă tot personalul sanitar să se vaccineze anti-COVID-19
Guvernul ungar a impus prin decret vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru personalul sanitar, inclusiv lucrătorii din sectorul de distribuţie a medicamentelor, cei care nu se vaccinează cel......
Spania a înregistrat o creștere economică peste așteptări în trimestrul doi
Spania a înregistrat o creștere economică peste așteptări în trimestrul doi
Spania, a patra economie a zonei euro, s-a redresat mai rapid decât se estima în trimestrul doi din 2021, în pofida restricţiilor ...
Luxemburg a amendat Amazon cu peste 888 de milioane de dolari pentru încălcarea GDPR
Luxemburg a amendat Amazon cu peste 888 de milioane de dolari pentru încălcarea GDPR
Autoritățile din Luxemburg care se ocupă de protecția datelor cu caracter personal au penalizat gigantul american Amazon ...
Noi reglementări privind concediile medicale intră în vigoare de la 1 august. Cel puțin două episoade de recuperare pentru fiecare episod de boală
Noi reglementări privind concediile medicale intră în vigoare de la 1 august. Cel puțin două episoade de recuperare ...
Noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, ...