Trucurile supermarketurilor pentru a ne face să cumpărăm mai mult

Atunci când supermarketurile au ajuns în anumite oraşe, cumpărătorilor le era teamă să ia produsele şi să le pună în cărucioare pentru că se gândeau că vor fi mustraţi. În prezent, problema este una opusă: ne este dificil să rezistăm tentaţiei de a lua mai mult decât ceea ce avem nevoie, relatează BBC Mundo.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 06:22
Trucurile supermarketurilor pentru a ne face să cumpărăm mai mult

De ce facem asta? Probabil, cel puţin în parte, pentru că supermarketurile sunt o zonă cu un marketing planificat meticulos şi investesc milioane pentru a găsi modalitatea de a ne face să cumpărăm mai mult.

Strategii complicate de preţuri

Tuturor ne place să ne tocmim, astfel încât creierul nostru ne face să simţim o anumită plăcere în faţa posibilităţii unei oferte speciale. Dar, plătim într-adevăr cel mai bun preţ?

Iei trei şi plăteşti două…În acest caz mecanismul este simplu şi, cu siguranţă, uneori cădem în capcană.

Dacă două prăjituri costă patru pesos, dolari, euro sau altă monedă, împreună, separat costă 2 fiecare, nu este tocmeală, este aritmetică. Dar dacă preţul individual este 3, este o ofertă specială, doar dacă…

Variaţii de gramaj: este bine să fim atenţi la cantitate atunci când cumpărăm. Dacă cele două prăjituri ale noastre sunt mai mici, va trebui să adunăm şi să scădem.

Dar în anumite situaţii este mai greu să compari, pentru că unele produse au greutatea în kilograme, altele în grame, în uncii etc.

Majoritatea consumatorilor ştiu doar preţul pentru 20 de produse de bază, cunoscute drept ‘articole cu valoare cunoscută’ (KVI – sigla în engleză). Adesea, aceste KVI se vând în pierdere, care este compensată însă de marja de profit de la alte produse.

Simţurile în supermarket

Cum ne sunt manipulate simţurile pentru a ne determina să cumpărăm mai mult?

Simţul olfactiv

Este puternic legat de memorie, ceea ce îl transformă într-o unealtă foarte puternică pentru marketing. În supermarketuri, mirosurile evocă amintiri plăcute şi asta determină cumpărături impulsive.

Aroma pâinii proaspăt scoase din cuptor ar putea să reamintească de brutăria din copilărie, sau de o vacanţă în Franţa şi, fără să îşi dea seama, cumpărătorul ia şase cornuri.

Sunt investigaţii care demonstrează că, atunci când unor persoane li s-au arătat reclame la mâncare acestea au spus că şi-au imaginat cum miroase, au vrut şi au mâncat mai mult din produsele promovate.

Sunetul

Ce muzică aţi auzit ultima dată când aţi fost la un supermarket? Probabil nu vă aduceţi aminte, dar ar putea să vă fi influenţat comportamentul.

Muzica lentă îi face pe cumpărători să rămână mai mult timp în anumite locuri iar acest fapt este în favoarea supermarketurilor.

Unele supermarketuri folosesc pardoseală din bucăţi mai mici la etajul cu articole mai scumpe, pentru a da impresia că te mişti mai repede: când sunetul roţilor căruciorului de cumpărături se accelerează, instinctiv reduci viteza.

Şi muzica influenţează modul în care se fac cumpărăturile. Sunt studii care demonstrează că atunci când se ascultă muzică clasică într-un magazin de vinuri, lumea are tendinţa de a cumpăra sticle mai scumpe şi când este o melodie franceză sau germană se cumpără vinuri cu originea în aceste ţări.

Gust

În principiu, tuturor ne place să mâncăm fără să plătim: cercetările demonstrează că minim 75% dintre cumpărători acceptă mostre gratuite, atunci când acestea le sunt oferite.

Şi companiilor le place să le ofere, pentru că astfel pot să-şi crească semnificativ vânzările.

De ce sunt atât de eficiente? Este posibil să acţioneze la nivel de subconştient, trezind instinctul nostru ferm de reciprocitate. Cu alte cuvinte, simţim nevoia de a-i da ceva persoanei surâzătoare care ne dă să mâncăm gratis.

De asemenea, mostrele gratuite ne pot trezi apetitul: o bucăţică de ciocolată ne poate reaminti cât este de gustoasă şi ne face să cumpărăm o ciocolată întreagă.

Văzul

Supermarketurile sunt un adevărat banchet pentru ochi, cu alimente colorate şi promoţii peste tot.

Produse de o calitate ridicată sunt poziţionate la nivelul ochilor, şi nu numai ai adulţilor: cerealele pentru copii mai mici se află pe rafturile de jos.

Sunt studii care demonstrează că, dacă cineva are contact vizual cu un personaj de pe cutia de cereale este mai probabil să fie atras de acea marcă şi să o prefere.

Trucuri pentru a ne proteja.

Dacă nu planifici, eşuezi.

Pentru următoarea vizită la supermarket, cumpărătorul trebuie să ţină cont de câteva sfaturi care să îl ajute să cumpere doar ce îşi doreşte.

Dacă intră în supermarket pentru a cumpăra doar câteva lucruri esenţiale, nu este necesar căruciorul de cumpărături. Studiile au arătat că există o conexiune între dimensiunea acestuia şi cantitatea de cumpărături.

De aceea, este mai bine să fie folosit coşul, sau chiar propriile mâini: este puţin probabil ca un cumpărător să vrea să cumpere o pungă de cinci kilograme de orez, care este la ofertă, dacă va trebui să o care singur.

Alte sfaturi: se face o listă de cumpărături şi se respectă; se fixează în minte un buget; se merge la cumpărături doar cu bani cash; nu se merge la cumpărături flămând; se fac cumpărături online

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...