Trump se opune trimiterii declarațiilor sale fiscale către Congres

Avocaţii lui Donald Trump au înaintat miercuri recurs pentru a încerca să blocheze trimiterea declaraţiilor fiscale ale fostului preşedinte american democraţilor din Congres, argumentând că acesta este vizat din motive exclusiv politice, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 04 aug. 2021, 21:52
Trump se opune trimiterii declarațiilor sale fiscale către Congres

„Cererile îl vizează pe preşedintele Trump pentru că este un republican şi un opozant politic”, susţin avocaţii săi, care vorbesc despre „represalii” în pledoaria susţinută în faţa unui tribunal federal din capitala Washington.

Democraţii, care controlează Congresul, încearcă de ani de zile să obţină secretele fiscale ale celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din anii 1970 care a refuzat mereu să-şi publice declaraţiile fiscale, în contextul în care miliardarul a făcut din averea sa un argument al campaniei electorale.

Citeşte şi: https://www.economica.net/donald-trump-da-in-judecata-facebook-twitter-si-google_520958.html

Într-o posibilă victorie pentru democraţi, Departamentul american al Justiţiei a dispus vineri Trezoreriei „să furnizeze aceste informaţii” unei comisii a Camerei Reprezentanţilor.

Comisia, însărcinată cu chestiuni fiscale (‘Ways and Means’), cere declaraţiile fiscale din cei şase ani care precedă venirea lui Donald Trump la Casa Albă, în 2017. Aceasta susţine că vrea să studieze cum Fiscul american (IRS) controlează finanţele preşedinţilor.

Un argument pe care avocaţii lui Donald Trump îl resping. „Dacă democraţii din Congres au prezentat nenumărate justificări pentru a obţine declaraţiile de impozitare ale preşedintelui, nimeni la momentul respectiv nu a menţionat dorinţa de a descoperi cum îi auditează IRS-ul pe preşedinţi”, scriu ei.

„Cererile sunt concepute în mod specific pentru preşedintele Trump şi în practică nu îl vor afecta decât pe el”, subliniază avocaţii.

Departamentul Justiţiei a evocat acest argument vineri, afirmând că este „posibil ca unii dintre aleşii din Congres să spere” că declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump vor fi „publicate doar pentru a-l pune în dificultate”.

Aceste motivaţii nu permit totuşi invalidarea solicitării comisiei, a estimat Departamentul Justiţiei, pentru că aceasta „serveşte în mod evident unor obiective legislative legitime”.

Chiar înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, New York Times a publicat o anchetă bazată pe 20 de ani de date fiscale privindu-l pe fostul magnat al imobiliarelor şi grupul său.

Citeşte şi: https://www.economica.net/donald-trump-a-facut-presiuni-asupra-departamentului-justitiei-ca-sa-declare-fraudate-alegerile-prezidentiale-americane-de-anul-trecut_524790.html

Potrivit cotidianului, el nu a plătit decât 750 de dolari impozit federal în 2016 şi nimic în zece din cei 15 ani precedenţi, declarând pierderi mai mari decât câştigurile.

Donald Trump a denunţat „informaţii false” şi a dat asigurări că a „plătit multe impozite”, fără a furniza alte amănunte.

Te-ar mai putea interesa și
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU, au......
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel ...
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...