Tsipras: Îmi asum responsabilitatea unui text semnat pentru a evita dezastrul

Economica.net
14 07. 2015
3_format2010_47266500

‘Îmi asum responsabilitatea pentru orice greşeală pe care am putut să o comit, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul ţării’, a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT, în ajunul unui vot crucial în parlament asupra acestui acord anunţat luni la Bruxelles şi primit foarte prost de o parte a partidului său radical de stânga Syriza.

Guvernul elen a înaintat marţi după-amiază parlamentului proiectul de lege referitor la primele măsuri de austeritate cerute de partenerii europeni

Atena a convenit luni, la Bruxelles, un acord între Grecia şi restul statelor din zona euro cu privire la un plan de asistenţă financiară pe trei ani, de peste 80 miliarde de euro.

Prima parte a măsurilor decise la summit se referă la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% în prezent) şi pentru alte produse şi servicii care beneficiau până acum de o taxare mai redusă.

Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va creşte de la 26% la 29% şi vor fi înăsprite prevederile vizând combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va creşte de la 5% la 13% şi va fi aplicată o taxă extraordinară pe veniturile care depăşesc 500.000 de euro.

Tsipras a apărat acordul din noaptea de duminică spre luni, declarând că deşi a fost ‘o noapte foarte rea pentru Europa’, marcată de ‘presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum’, şi ‘a fost impus’ Greciei, acordul a salvat-o de la ieşirea din euro şi trebuie pus în aplicare.
   
El a explica, de asemenea, că s-a luptat pentru a nu fi tăiate salariile şi pensiile, adăugând că ajustarea fiscală convenită în acord este mai blândă decât ajustările convenite în trecut, mai notează Reuters.

Alexis Tsipras, confruntat cu nemulţumiri puternice asupra acordului în interiorul partidului său SYRIZA, a mai spus că Grecia trebuie să se supună ajustărilor fiscale prevăzute în acord şi a adăugat că intenţionează să servească până la capăt mandatul de patru ani, excluzând alegeri anticipate.
    
‘Eu nu pot scăpa de aceste responsabilităţi şi voi încerca să-mi implementez programul politic pe o perioada de patru ani’, a subliniat el.
    
‘Adevărul dureros este că această cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost
impusă’, a afirmat cu amărăciune Tsipras.

Printre altele, el a sugerat că băncile din ţară, închise din 29 iunie, ar putea rămâne închise încă cel puţin o lună.

‘Deschiderea băncilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc într-o lună’, a constatat el la televiziunea de stat ERT, argumentând că ‘atunci când este un şoc, există întotdeauna posibilitatea ca deponenţii să-şi retragă toţi banii’. 

Cu toate acestea, Tsipras şi-a exprimat speranţa că ‘BCE se orientează spre creşterea ELA (ajutorul de urgenţă acordat băncilor greceşti), aşa că va fi posibil să se retragă mai mulţi bani’, a estimat el, în timp ce retragerile zilnice sunt limitate în prezent la 60 de euro la distribuitori, aminteşte AFP