Tulburările de pe piețele internaționale au ajutat industria portugheză de textile

După valul de delocalizări din anii 2000, industria textilă portugheză cunoaşte din nou o perioadă înfloritoare, devenind un actor major în Europa, graţie flexibilităţii sale şi mâinii de lucru ieftine.
Ion Dobreanu - lun, 24 oct. 2022, 16:50
Tulburările de pe piețele internaționale au ajutat industria portugheză de textile

În apropiere de Vila Nova de Famalicao, în nordul Portugaliei, fabrica Riopele este inundată de zgomotul asurzitor al celor aproape 200 de războaie de ţesut care funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.

„Atuurile noastre sunt reactivitatea şi capacitatea de adaptare”, spune inginerul José Rosas în faţa unei tablete care îi permite să urmărească în timp real activitatea din imensul atelier. Această companie înfiinţată în 1927 şi cei aproape o mie de angajaţi sunt din nou inundaţi de un val de comenzi, după o pauză provocată de pandemia de Covid-19.

În fiecare zi, această fabrică produce aproximativ 40.000 de metri de ţesături, dintre care 98% sunt destinaţi exportului. Printre clienţii săi se numără grupul spaniol Inditex, proprietarul Zara, şi marca americană Tommy Hilfiger.

Această clientelă preţuieşte o „capacitate de a fi diferit” de concurenţa străină, explică directorul grupului Riopele, Albertina Reis, citând capacitatea de a utiliza „noile tehnici” de producţie durabilă fără a face sacrificii când vine vorba de „estetică”.

„Portugalia are avantajul de a avea o mână de lucru care rămâne competitivă pentru a propune produse de calitate la preţuri rezonabile”, spune şi Alberto Pacanelli, preşedintele Confederaţiei Europene a Producătorilor de Haine şi Textile (Euratex), care la mijlocul lunii octombrie a organizat la Porto congresul său anual.

Cu toate acestea, revenirea se face de la un punct de minim. Afectat de delocalizarea întreprinderilor spre Asia, pentru a-şi reduce costurile de producţie, între 2000 şi 2015 sectorul a pierdut aproape 100.000 de locuri de muncă dintre cele 235.000 înregistrate la începutul acestei perioade.

Între timp, însă, sectorul a început din nou să facă angajări într-o ţară unde salariul minim este în prezent de 705 euro pe lună, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, după cele din ţările din Est.

Exporturile de produse textile ‘made in Portugal’ au atins anul trecut o cifră record de 5,4 miliarde de euro, o creştere de 16,4% în ritm anual, potrivit datelor Asociaţiei producătorilor de textile din Portugalia (ATP), care mizează în acest an pe o nouă creştere.

Acest succes nu se explică doar prin costurile reduse de producţie dar şi prin capacitatea sectorului „de a se adapta pieţei” care, după perturbările provocate de criza sanitară, preferă în prezent „lanţurile de producţie amplasate în proximitate”, subliniază preşedintele ATP, Jorge Machado.

Cu toate acestea, explozia preţului la gaze şi electricitate, ca urmare a războiului din Ucraina, penalizează un sector care consumă multă energie. În pofida ajutoarelor în valoare de mai multe miliarde de euro anunţate de Guvernul portughez pentru sprijinirea companiilor, jucătorii din industria de textile cer un plan coordonat la nivel european pentru a evita distorsionarea concurenţei.

Asta ar „evita apariţia unei concurenţe între ţările europene”, este de părere şi directorul general de la Euratex, Dirk Vantinghem.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...