Tunisia speră să obţină un împrumut de 1,8 miliarde de dolari de la FMI

Tunisia se aşteaptă să semneze un acord de împrumut de 1,8 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) până în mai, pentru a-şi proteja economia de efectele crizei datoriilor din Europa şi de turbulenţele politice din ţară, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 20:51
Tunisia speră să obţină un împrumut de 1,8 miliarde de dolari de la FMI

În 8 aprilie va sosi în Tunisia o delegaţie a FMI, înaintea altei întâlniri Washington spre sfârşitul acestei luni, a anunţat ministrul tunisian de finanţe, Elyes Fakhfakh, într-un interviu acordat Bloomberg.

„Suntem încă într-un proces de tranziţie. Încă există unele riscuri astfel încât am decis să ne angajăm în negocieri cu FMI în eventualitatea unor turbulenţe interne sau externe’, a afirmat oficialul tunisian. Acesta a adăugat că Tunisia şi FMI ‘s-au pus de acord asupra a aproximativ 95% din program” şi acum lucrează la forma finală a acordului.

Guvernul se aşteaptă ca economia tunisiană să crească anul acesta cu 4%, faţă de un avans de 3,6% în 2012, datorită sectorului industrial, cum ar fi cel minier, chimic, turistic şi agricol, a declarat Fakhfakh.

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 5,9% din PIB, de la 5,1% din PIB, deoarece guvernul a majorat cheltuielile pentru a crea mai multe locuri de muncă.

Tunisia a fost aruncată într-o criză politică după asasinarea la 6 februarie a unui politician de opoziţie de stânga, care a provocat revolte antiguvernamentale în întreaga ţară.

Şi agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a retrogradat recent ratingul suveran al Tuniei cu o treaptă, de la ‘BB’ la ‘BB minus’, cu perspectivă negativă, din cauza crizei politice din ţară.

„Credem că tensiunile politice au crescut accentuat, sporind riscurile la adresa tranziţiei democratice în Tunisia. Perspectiva este negativă, reflectând riscul deteriorării suplimentare a situaţiei politice”, se arată în declaraţia S&P. Retrogradarea vine după ce în mai 2012 ratingul suveran al Tunisiei a fost retrogradat la „BB”, în categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii).

Veniturile înregistrate de Tunisia din turism, un sector strategic al economiei tunisiene, au crescut cu 30% în 2012 comparativ cu 2011, dar rămân în continuare cu 10% mai mici decât cele înregistrate înaintea ‘revoluţiei iasomiei’, arată cifrele publicate recent de Ministerul Turismului. Anul trecut, veniturile din turism s-au ridicat la 3,17 miliarde dinari (1,52 miliarde de euro), în creştere cu 30,4% comparativ cu 2011. În pofida acestei creşteri semnificative, veniturile din turism sunt cu 9,9% mai mici decât cele înregistrate în 2010, anul de referinţă pentru industria turistică din Tunisia.

Principala sursă de valută, industria turistică asigură 7% din PIB-ul Tunisiei şi locuri de muncă pentru aproximativ 400.000 de persoane dintr-o populaţie de zece milioane de locuitori.

În 2011, după plecarea de la putere a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, veniturile din turism au înregistrat o scădere dramatică de 33%, iar numărul turiştilor a scăzut la 4,8 milioane de la şapte milioane în 2010.

Tunisia speră ca anul viitor numărul turiştilor să revină la nivelul din 2010, iar obiectivul pentru anul 2016 este atingerea pragului de 10 milioane de turişti şi venituri de şase miliarde de dolari. Însă conflictele sociale, îngrijorările cu privire la mişcarea jihadistă şi incertitudinile cu privire la viitorul politic al Tunisiei afectează relansarea sectorului turistic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...