Tunurile pe Grecia: FMI – A venit timpul să plătiţi. Germania – nu mai avem răbdare cu voi

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a sporit presiunile asupra Greciei, afirmând că are mai multă compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariană privaţi de şcoli decente, decât pentru mulţi dintre greci, care ar trebui să înceapă să-şi plătească taxele, relatează The Guardian.
Economica.net - Dum, 27 mai 2012, 13:51
Tunurile pe Grecia: FMI - A venit timpul să plătiţi. Germania - nu mai avem răbdare cu voi

Într-un interviu fără compromisuri acordat publicaţiei britanice, Lagarde a insistat că a venit timpul ca Grecia să plătească şi a afirmat foarte clar că FMI nu are intenţia să atenueze termenii programului de austeritate.

Lagarde a spus, cu cel mai direct limbaj din ultimii doi ani şi jumătate de criză, că părinţii greci trebuie să îşi sume responsabilitatea, în cazul în care copiii lor sunt afectaţi de reducerea cheltuielilor.
„Părinţii trebuie să îşi plătească taxele”, a spus ea.

Grecia a fost nevoită să se angajeze la reducerea salariilor, pensiilor şi cheltuielilor publice, în schimbul celui de-al doilea program de asistenţă financiară, de 130 de miliarde de euro, din partea FMI, UE şi a Băncii Centrale Europene.
Întrebată dacă poate să nu se gândească la mamele din Grecia care nu au acces la moaşe sau la pacienţii care nu pot obţine medicamente vitale, Lagarde a replicat că mai mult se gândeşte la copiii din Africa.
„Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena”, a spus şefa FMI. Totodată, Lagarde a subliniat, ironic, că grecii ar trebui să se ajute unii pe alţii prin plata impozitelor, fiind binecunoscut faptul că evaziunea fiscală în Grecia este ceva mai mult decât un fenomen.

 

Întrebată dacă afirmă, în esenţă, că grecii şi alţi europeni s-au simţit bine iar acum a venit timpul să plătească, Lagarde a răspuns „exact”.

 

Trage şi Germania


Ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat publicaţiei Leipziger Volkszeitung că Germania, cea mai mare economie a Europei şi cel mai mare contributor la eforturile de salvare, este gata să sprijine Grecia să se ajute singură, dar se aşteaptă ca autorităţile elene să îşi respecte obligaţiile.

„Nu vrem să turnăm bani într-un sac fără fund. Oricine vrea să primească ajutor şi solidaritate din partea noastră trebuie să accepte că aşteptăm din partea unei ţări un anumit grad de seriozitate şi de chibzuinţă”, a spus oficialul german.


Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...