Tur de forţă pe ultima sută de metri a campaniei electorale, pentru Barack Obama şi Mitt Romney

Barack Obama, ce a demarat sprintul final în confruntarea cu Mitt Romney, a declarat marţi că alegerile prezidenţiale sunt o problemă de încredere, ironizând "Romnezia" care îl afectează pe adversarul său, ce a adoptat un discurs mai moderat pentru a cuceri electoratul de centru.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 07:31
Tur de forţă pe ultima sută de metri a campaniei electorale, pentru Barack Obama şi Mitt Romney

„Dacă suferiţi de Romnezie, dacă nu vă mai amintiţi poziţiile voastre nu de acum patru ani, ci de acum patru zile (…) există o vindecare. Dar trebuie să votaţi pentru ca medicamentul să fie acolo împotriva Romneziei”, a declarat preşedintele democrat la Dayton, în Ohio, la o zi după ultima dezbatere.

Cu puţin timp înainte, în faţa a circa 11.000 de persoane entuziasmate la Delray Beach, în Florida (sud-est), Obama le-a cerut americanilor să aibă încredere în el. „Nu există un element mai determinant într-o campanie prezidenţială decât încrederea. Mă cunoaşteţi, ştiţi că spun ce gândesc şi gândesc ce spun”.

Cu 14 zile înaintea scrutinului, Obama şi Romney sunt cot la cot în sprintul final, o situaţie care îi determină să traverseze fără încetare statele cheie care ar putea face diferenţa.

După Florida şi Ohio, marţi, turneul lui Obama va lua miercuri alura unui maraton cu etape prevăzute în Iowa, Colorado şi Nevada, şi chiar California, unde va participa la o emisiune televizată.

La rândul său, Romney a ajunst marţi în Las Vegas, în Nevada, şi ar urma să meargă apoi în Colorado, cele două teritorii din vest care ar putea decide rezultatul scrutinului. „Vom petrece mult timp în statele cheie”, le-a confirmat jurnaliştilor Kevin Madden, un consilier apropiat, în avionul de campanie care îl transporta către vest.

Preşedintele este „candidatul statu-quoului”, a declarat Romney la Henderson, în apropiere de Las Vegas.

„Mesajul lui este să se meargă înainte cu aceeaşi politică din ultimii patru ani. Acesta este motivul pentru care campania sa este în dificultate. De aceea a noastră câştigă în viteză”, a lansat el.

Obama şi-a jucat pe deplin rolul de comandant suprem în dezbaterea de luni seara, descriindu-l pe adversarul său drept incompetent şi indecis în materie de politică externă.

Această strategie ofensivă a lui Obama pare să fi fost fructuoasă, potrivit sondajelor imediate, care l-au considerat pe preşedintele în exerciţiu învingător, cu diferenţe mai mult sau mai puţin semnificative.

Totuşi, Christopher Arterton, specialist în politică la universitatea George Washington, susţine că Romney „a fost capabil să arate că nu este conservatorul periculos şi dezlănţuit pe care Obama încearcă să îl descrie”. Această imagine ar putea să îl ajute „în special în statele pe care trebuie să le câştige, Florida şi Ohio”.

„Ceea ce a arătat guvernatorul Romney (…) este că nu el nu este pregătit să fie comandantul suprem al armatei Statelor Unite. El a dat dovadă de lacune profunde în ceea ce priveşte ceea ce se întâmplă în lume”, a afirmat la rândul său Joe Biden, marţi pentru ABC.

Atacată în privinţa „lipsei sale de program” pentru următorii patru ani, echipa lui Obama a replicat marţi dimineaţa difuzând un „proiect pentru Statele Unite”, destinat să „continue progresul Statelor Unite şi să restabilească securitatea economică a clasei de mijloc, un nou patriotism economic”, preluat din precedentele propuneri ale preşedintelui.

Acest plan cere investirea în educaţie, în sectorul manufacturier şi surse de energie americane. El apără o reducere a deficitului printr-o reechilibrare a fiscalităţii cerându-le mai mult celor bogaţi şi laudă o încheiere a angajamentului american în Afganistan ca o ocazie de „reconstruire” a Statelor Unite.

Obama şi Romney sunt aproape la egalitate în majoritatea sondajelor naţionale chiar dacă preşedintele în exerciţiu îşi păstrează avansul în mai multe state cheie în care Romney trebuie să câştige dacă vrea să spere la instalarea la Casa Albă.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...