Turbinele eoliene „duduie” şi sunt prima sursă de electricitate a ţării, dar nu sunt suficiente: România importă energie, preţurile sunt mari

Producţia de energie electrică din sursele "clasice" este în declin, inclusiv din cauza avariilor, şi nici aportul eolianului, care este acum prima sursă de generare de energie electrică a ţării nu este suficient pentru a asigura consumul naţional de electricitate. Preţurile pe piaţa spot sunt ridicate.
Mihai Nicuţ - lun, 07 ian. 2019, 11:02
Turbinele eoliene

Ppotrivit datelor Transelectrica, la ora 12.00, termocentralele pe cărbune funcţionau la o putere de 1.400 MW, cele hidro la circa 1.100 MW, iar turbinele eoliene la o putere de peste 2.300 MW. Se remarcă şi aportul crescut al centralelor pe hidrocarburi (aproape 1.600 MW), deci peste cel al cărbunelui.

Cu toate acestea, începând cu ora 06.00, România importă constant energie electrică, iar la ora 12.00 importurile erau de aproape 500 MW. La acea oră consumul era de circa 8.850 MW, iar producţia internă de doar 8.088 MW.

Situaţia este complicată şi de opririle, programate sau accidentale, ale mai multor grupuri energetice în această perioadă. În data de 7 ianuarie erau oprite, programat, două grupuri de la Porţile de Fier, trei grupuri de la Iernut, două grupuri de la Turceni şi un ul de la Rovinari. În plus, tot planificat, unele grupuri funcţionează la putere redusă (unul la Işalniţa, unul la Rovinari) şi au avut loc şi opriri accidentale (un grup la Iernut şi unul la Turceni).

În aceste condiţii, România a ajuns într-o situaţie destul de rar întâlnită: importă energie electrică chiar şi în momentele în care eolianul „duduie”, situaţia obişnuită fiind cea în care energia din surse eoliene, atunci când este produsă în cantităţi mari să fie exportată. Iar în aceste zile, turbinele eolienele au un factor de capacitate foarte bun: funcţionează şi la 2.400 MW în condiţiile în care România are instalaţi 3.100 MW în eolian.

Dată fiind producţia mică, şi preţurile sunt mari. Potrivit unui calcul al Agerpres, preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot cu livrare luni era cel mai mare din regiune, la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de celelalte ţări cu care România este cuplată. n România, energia s-a tranzacţionat cu 83,10 euro pe MWh, în timp ce un Ungaria, preţul este de 65,77 euro pe MW, în Slovacia – 63,74 euro pe MWh, iar în Cehia – 61,68 euro pe MWh. Pentru ziua de marţi, preţurile au mai scăzut puţin (media PZU este de 78,8 euro), dar preţurile rămân cele mai mari din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Foxconn a prezentat trei prototipuri de vehicule electrice
Foxconn a prezentat trei prototipuri de vehicule electrice
Grupul taiwanez Foxconn, compania care asamblează telefoanele iPhone, a dezvăluit luni primele sale trei prototipuri de ...
Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 4,9% în trimestrul al treilea
Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 4,9% în trimestrul al treilea
Economia chineză a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai lent ritm de creştere din ultimele 12 luni, ...
APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021
APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va demara, începând de luni, Campania de plată în avans ...