Turbulenţe la Tarom: pierderi de 172 milioane de lei în 2017, perioadă în care la manşa companiei au fost cinci directori

Cu cinci directori la conducere, pierderile Tarom s-au adâncit în 2017. Compania a înregistrat o pierdere netă de 172,3 milioane de lei (nr. - aprox. 38 milioane euro). Cu toate acestea, rezultatul negativ înregistrat anul trecut este mai mic decât cel preconizat, de peste 200 milioane lei. 
Andrada Ghira - mar, 05 iun. 2018, 20:50
Turbulenţe la Tarom: pierderi de 172 milioane de lei în 2017, perioadă în care la manşa companiei au fost cinci directori

Turbulenţele de la Tarom de anul trecut, când cinci directori au fost la conducerea companiei, s-au reflectat şi în cifrele financiare. 2017 a fost al zecelea an consecutiv cu pierderi pentru Tarom: 172,3 milioane de lei (37,7 milioane de euro), faţă de cele 47 de milioane de lei înregistrate tot ca pierdere, în 2016.  

Cumulat, pierderile din exerciţiile financiare anterioare, nerecuperate, se ridică la 2,14 miliarde de lei, se arată în raportul financiar al companiei. 

În toamna anului trecut, compania estima pentru 2017 o pierdere de 206,79 milioane lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat. Asta, la câteva luni distanţă după declaraţiile fostului ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, care declara la evenimentul de primire a celor două aeronave Boeing 737-800 NG, că Tarom va încheia anul pe profit. 

Încă o încercare de a redresa compania o va face anul acesta Werner Wolff, numit director în noiembrie 2017. Flota Tarom se va mări cu două noi aeronave B737-800, luate în leasing de la Boeing, şi pentru care plata va începe de-abia peste doi ani.

În ultimele săptâmâni, compania a anunţat lansarea mai multor rute interne, dar şi externe, de pe aeroporturile din provincie. În plus, au fost luate şi măsuri pentru reducerea cheltuielor prin renegocierea contractelor. Surprinzător, după o pleiadă de manageri care s-au perindat la manşa companiei, anul acesta s-a reuşit renegocirea contractului pentru gestiunea datelor pasagerilor, de la 648.000 de euro pe an, la 8.000 de euro pe an, potrivit Capital. 

Pentru cele două avioane închiriate anul trecut şi aduse cu mare fast la Bucureşti, compania plăteşte o rată lunară de 375.000 de dolari pe lună, arată datele din raportul financiar al Tarom.

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat pentru Radio România Actualităţi că Tarom va cumpăra cinci noi avioane până la sfârşitul acestui an şi că se discută deschiderea de rute spre India. Nici ruta spre Beijing, China nu a ieşit din discuţie, asta în condiţiile în care oficii ministerului sau Tarom nu mai spun nimic de curse spre SUA sau Canada. Se pare că Tarom se reorientează şi zboară spre Est. Compania se pregăteşte de introducerea de noi zboruri spre Baku, Odessa, Tbilisi şi Erevan. 

Venituri în scădere 

Tarom a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 1,025 miliarde de lei, în scădere faţă de afacerile înregistrate în 2016, de 1,073 miliarde de lei. Mai mici au fost şi veniturile din transportul pasagerilor: 951 milioane lei, faţă de aproape un miliard de lei în 2016.

Veniturile din cursele regulate în Europa au rămas relativ la acelaşi nivel ca în 2016, însă au scăzut veniturile din cursele interne, dar şi din cele din Orientul Mijlociu. 

  Recent, Tarom a anunţat că pentru prima oară, angajaţii companiei sunt asiguraţi în sistemul medical privat.

Însă, mulţi angajaţi au dat compania în judecată pentru neplata sporturilor şi a plătit anul trecut aproape 37 de milioane de lei în 26 de dosare. Alte 24 de milioane de lei au foast constituite ca provizioane pentru eventuale plăţi în alte peste 40 de doare. 

Tarom, locul 4 pe piaţa românească 

Compania naţională a zburat anul trecut cu 700 de curse mai puţin decât în 2016 şi s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de pasageri: de la 2,335 milioane în 2016, la 2,346 milioane pasageri. Compania naţională a pierdut lupta cu operatorii low-cost, Wizz Air şi Blue Air, cel puţin pentru 2017, atunci când Ryanair a transportat 2,5 milioane de pasageri. Pentru acest an, Ryanair va raporta cifre mai mici, şi asta pentru că a închis baza de la Timişoara şi a suspendat zborurile de pe aeroporturile din Oradea şi Craiova. Ceea ce înseamnă că Tarom va reveni în top 3. 

„Pentru anul 2017 se observă o scădere a numărului de curse faţă de cel bugetat, cu 11,91%, o micşorare a numărului de ore de zbor, cu 8,29% faţă de cel planificat, iar numărul de pasageri transportaţi este sub nivelul bugetat cu 9,12, dar mai mare cu 0,07% faţă de numărul de pasageri transportaţi în 2016. Această situaţie a fost determinată de anulări comerciale de curse, anulări datorate condiţiilor meteo sau determinate de disponibilităţile tehnice pentru siguranţa aeronavelor”, se mai arată în raportul citat. 

Chiar dacă a zburat mai puţin, gradul de încărcare al aeronavelor a crescut la 71,55%, faţă de cel realizat în 2016, de 68,14%. 

În ceea ce priveşte activitatea Tarom pe segmentul curselor charter, raportul financiar arată o creştere cu 14,29% a numărului de pasageri transportaţi anul trecut, faţă de 2016. 

Creşterea preţului la petrol a dus la creşterea cheltuielilor cu combustibili, deşi Tarom a zburat mai puţin anul trecut. Aceastea au crescut cu 10,5% faţă de nivelul din 2016, la 270 milioane de lei. 

„Costul mediu realizat pe 2017 este de 605,34 dolari/tonă, faţă de anul 2016 când a fost de 490,83 dolari/tonă. Din punct de vedere cantitativ, în 2016 s-au consumat 121,46 mii tone, iar în 2017 s-au consumat 109,48 tone. Ponderea chletuielilor cu combustibilului în totalul cheltuielilor de exploatare în 2017 este semnificativă, reprezentând 21,15%”, se mai arată în raportul companiei. 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...