Turcan: În raportul comisiei, pe care am condus-o, apar grave derapaje în managementul SRTv şi SRR. Ce spune TVR

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat luni că, în urma anchetei unei comisii parlamentare pe care a condus-o în perioada 2005 - 2007, s-au constatat grave derapaje în managementul financiar, editorial şi de resurse umane al televiziunii publice şi radioului public, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 05 sept. 2016, 14:59
Turcan: În raportul comisiei, pe care am condus-o, apar grave derapaje în managementul SRTv şi SRR. Ce spune TVR

‘Un control cu privire la cheltuirea banului public în televiziunea publică şi, de ce nu, şi în radioul public, pe o perioadă mai lungă de timp, ar fi bine-venit. Spun lucrul acesta pentru că, în perioada 2005 – 2007, am condus o comisie de anchetă pentru modul în care au fost gestionaţi banii publici prin care se finanţează cele două instituţii, privind calitatea managementului, politica de resurse umane şi, în general, corectitudinea managementului acestor două instituţii. După acea perioadă s-au succedat la conducerea instituţiilor diferite persoane, cu diferite echipe de management. Nu ştiu cum s-a derulat managementul în decursul timpului, dar ştiu sigur, în calitate de fost preşedinte de comisie de anchetă, că au existat serioase suspiciuni cu privire la justeţea şi judiciozitatea cheltuirii banilor publici şi calitatea managementului în acea perioadă. În raportul comisiei sunt informaţiile strânse în urma consultării experţilor, profesioniştilor, oamenilor de televiziune. Aceste informaţii au fost foarte valoroase şi arătau grave derapaje în managementul financiar, editorial şi de resurse umane al acestor două instituţii. Apăreau informaţii clare, cu documente, cu contracte, despre licitaţii supradimensionate, despre alocări preferenţiale în cazul anumitor contracte. Acestea există în documente, trebuie doar interes să fie căutate şi scoase la iveală’, a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.

Televiziunea Română (TVR) a transmis, luni, că verificările Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vizează contracte comerciale încheiate în ultimii 10 ani şi că asigură tot sprijinul necesar pentru derularea acţiunii în condiţii bune.

Raluca Turcan a adăugat că raportul comisiei de anchetă a fost votat numai în comisie, nu şi în plenul reunit al Parlamentului, neexistând suficientă voinţă politică pentru a se merge până la capăt.

Ea a spus că, deşi nu a fost votat în plenul reunit, a trimis raportul comisiei de anchetă către instituţiile de control.

DNA a cerut documente de la Senat şi de la Camera Deputaţilor în legătură cu achiziţiile publice ale TVR.

‘În vederea soluţionării dosarului (…) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanţii SRTv a unor contracte de prestări servicii şi în conformitate cu ordonanţa procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicaţi copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activităţii SRTv, constituite în perioada 2005 – 2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora’, se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului şi semnată de doi procurori din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Solicitarea a fost transmisă şi către Camera Deputaţilor, dar aceasta nu a fost discutată încă de conducerea instituţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...