Turcia, aproape de a obţine finanţare de până la zece miliarde de dolari de la Qatar – Reuters

Turcia şi Qatar sunt în stadiul final al negocierilor prin care autorităţile de la Doha ar urma să furnizeze finanţare în valoare de până la zece miliarde de dolari Ankarei, din care trei miliarde de dolari până la finalul anului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - vin, 25 nov. 2022, 13:22
Turcia, aproape de a obţine finanţare de până la zece miliarde de dolari de la Qatar - Reuters

Finanţarea s-ar putea face sub formă de swap, eurobonduri sau alte metode, iar liderii din Turcia şi Qatar discută problema, au adăugat sursele.

Oficialii din Turcia şi Qatar nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

Finanţarea externă ar putea majora rezervele valutare ale Turciei, în contextul deprecierii lirei şi a majorării inflaţiei. Banca Centrală a Turciei a anunţat joi că a ajuns la finalul ciclului de relaxare a politicii monetare, după ce s-a conformat solicitărilor venite de la preşedintele Tayyip Erdogan de a aduce nivelul dobânzilor în zona cu o singură cifră până la finele acestui an.

În timp ce alte bănci centrale majorează dobânda de politică monetară, Erdogan a cerut Băncii Turciei să meargă în direcţia opusă şi să taie costul creditului, în condiţiile în care promovează o politică de stimulare a creşterii economice cu orice cost. Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referinţă, de la 10,5% până la 9%, în linie cu aşteptările analiştilor.

În timp ce statele occidentale evită să investească în Turcia, Ankara face ape la ţările „prietenoase” pentru resurse valutare necesare necesare politicii sale de sprijinire a monedei naţionale echilibrând oferta cu cerea pentru valută.

Deja Banca Centrală a Turciei a creat o linie de swap valutar (un acord de schimb valutar încheiat între două bănci centrale) cu Banca Centrală din Qatar. Valoarea iniţială a fost de cinci miliarde de dolari, dar s-a triplat în 2020 la 15 miliarde de dolari.

„Negocierile pentru ca autorităţile din Qatar să furnizeze noi resurse Turciei au ajuns în stadiul final. O sumă minimă de opt miliarde de dolari este previzionată, dar totalul ar putea ajunge la zece miliarde de dolari”, susţin sursele.

Acestea adaugă că 2-3 miliarde de dolari vor fi acordate până la finalul anului, iar restul în 2023.

Qatarul are legături solide cu Turcia, care a sprijinit Doha când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi alte două state arabe au impus în 2017 un embargo asupra Qatarului, disputa fiind rezolvată anul trecut.

Erdogan a fost duminică în Qatar, cu ocazia meciului inaugural de la Cupa Mondială de fotbal, în timp ce ministrul turc de Finanţe, Nureddin Nebati, s-a întâlnit luna trecută cu omologul său qatarez, Ali bin Ahmed al-Kuwari.

Anul trecut, Ministerul turc de Finanţe a împrumutat 9 miliarde de dolari, pentru acest an fiind estimat un nivel de 11 miliarde de dolari.

Deja Ankara are un total de 28 miliarde de dolari în linii de swap valutar cu Emiratele Arabe Unite, China, Qatar şi Coreea de Sud, calculele bancherilor indicând că o sumă de aproximativ 23-24 miliarde de dolari este deja în rezervele Băncii Centrale a Turciei.

De asemenea, Turcia este în stadiul final al negocierilor cu Arabia Saudită, prin care Riadul va plasa un depozit de cinci miliarde de dolari la Banca Centrală a Turciei, a anunţat marţi un oficial saudit.

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi prima scădere a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna iunie......
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Una dintre parcările aeroportului din Stuttgart va avea un spațiu destinat parcării automatizate, un test realizat de ...
Avertisment al Curţii de Conturi Europene – Auditorii recomandă UE să îşi menţină vigilenţa cu privire la riscurile la adresa sistemului de rezoluţie bancară
Avertisment al Curţii de Conturi Europene – Auditorii recomandă UE să îşi menţină vigilenţa cu privire la riscurile ...
Riscurile la care este expus sistemul UE pentru gestionarea lichidării ordonate a băncilor în curs de a intra în dificultate ...
Comisia Europeană vrea un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei
Comisia Europeană vrea un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei
Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia ...