Turcia, aproape de a obţine finanţare de până la zece miliarde de dolari de la Qatar – Reuters

Turcia şi Qatar sunt în stadiul final al negocierilor prin care autorităţile de la Doha ar urma să furnizeze finanţare în valoare de până la zece miliarde de dolari Ankarei, din care trei miliarde de dolari până la finalul anului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - vin, 25 nov. 2022, 13:22
Turcia, aproape de a obţine finanţare de până la zece miliarde de dolari de la Qatar - Reuters

Finanţarea s-ar putea face sub formă de swap, eurobonduri sau alte metode, iar liderii din Turcia şi Qatar discută problema, au adăugat sursele.

Oficialii din Turcia şi Qatar nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

Finanţarea externă ar putea majora rezervele valutare ale Turciei, în contextul deprecierii lirei şi a majorării inflaţiei. Banca Centrală a Turciei a anunţat joi că a ajuns la finalul ciclului de relaxare a politicii monetare, după ce s-a conformat solicitărilor venite de la preşedintele Tayyip Erdogan de a aduce nivelul dobânzilor în zona cu o singură cifră până la finele acestui an.

În timp ce alte bănci centrale majorează dobânda de politică monetară, Erdogan a cerut Băncii Turciei să meargă în direcţia opusă şi să taie costul creditului, în condiţiile în care promovează o politică de stimulare a creşterii economice cu orice cost. Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referinţă, de la 10,5% până la 9%, în linie cu aşteptările analiştilor.

În timp ce statele occidentale evită să investească în Turcia, Ankara face ape la ţările „prietenoase” pentru resurse valutare necesare necesare politicii sale de sprijinire a monedei naţionale echilibrând oferta cu cerea pentru valută.

Deja Banca Centrală a Turciei a creat o linie de swap valutar (un acord de schimb valutar încheiat între două bănci centrale) cu Banca Centrală din Qatar. Valoarea iniţială a fost de cinci miliarde de dolari, dar s-a triplat în 2020 la 15 miliarde de dolari.

„Negocierile pentru ca autorităţile din Qatar să furnizeze noi resurse Turciei au ajuns în stadiul final. O sumă minimă de opt miliarde de dolari este previzionată, dar totalul ar putea ajunge la zece miliarde de dolari”, susţin sursele.

Acestea adaugă că 2-3 miliarde de dolari vor fi acordate până la finalul anului, iar restul în 2023.

Qatarul are legături solide cu Turcia, care a sprijinit Doha când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi alte două state arabe au impus în 2017 un embargo asupra Qatarului, disputa fiind rezolvată anul trecut.

Erdogan a fost duminică în Qatar, cu ocazia meciului inaugural de la Cupa Mondială de fotbal, în timp ce ministrul turc de Finanţe, Nureddin Nebati, s-a întâlnit luna trecută cu omologul său qatarez, Ali bin Ahmed al-Kuwari.

Anul trecut, Ministerul turc de Finanţe a împrumutat 9 miliarde de dolari, pentru acest an fiind estimat un nivel de 11 miliarde de dolari.

Deja Ankara are un total de 28 miliarde de dolari în linii de swap valutar cu Emiratele Arabe Unite, China, Qatar şi Coreea de Sud, calculele bancherilor indicând că o sumă de aproximativ 23-24 miliarde de dolari este deja în rezervele Băncii Centrale a Turciei.

De asemenea, Turcia este în stadiul final al negocierilor cu Arabia Saudită, prin care Riadul va plasa un depozit de cinci miliarde de dolari la Banca Centrală a Turciei, a anunţat marţi un oficial saudit.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...