Turcia cere SUA şi celorlalţi aliaţi „să înceteze orice sprijin” pentru miliţia kurdă din Siria

Turcia a cerut marţi ca aliaţii săi, în frunte cu SUA, "să înceteze orice sprijin" pentru Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria, considerată drept teroristă de Ankara, dar care a fost susţinută de Washington pentru a contracara gruparea jihadistă Stat Islamic, informează AFP.
AGERPRES - mar, 22 nov. 2022, 14:34
Turcia cere SUA şi celorlalţi aliaţi

„Le spunem interlocutorilor noştri, în special SUA, că YPG echivalează cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, recunoscut drept terorist de Turcia şi aliaţii săi occidentali, n.r.) şi le cerem cu fermitate ca ei să înceteze orice sprijin pentru terorişti”, a afirmat marţi ministrul turc al apărării Hulusi Akar, scrie Agerpres.

Mai devreme marţi, SUA au îndemnat la „detensionare” în Siria, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat luni cu o operaţiune terestră în nordul acestei ţări, după o serie de raiduri aeriene împotriva unor poziţii kurde în Siria şi în Irak şi după tiruri de rachete asupra teritoriului turc dinspre teritoriul sirian.

Ankara acuză PKK şi YPG că sunt la originea atentatului care a avut loc duminică, 13 noiembrie, la Istanbul şi care s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, acuzaţie pe care cele două grupări o resping.

„Îndemnăm la detensionare în Siria pentru a-i proteja pe civili şi a susţine obiectivul comun de a învinge gruparea Stat Islamic”, a pledat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price într-un comunicat.

„Continuăm să ne opunem oricărei acţiuni militare necoordonate în Irak care încalcă suveranitatea Irakului”, a adăugat el.

Şi Rusia a îndemnat marţi Turcia să dea dovadă de „reţinere” şi să se abţină de la „orice utilizare excesivă a forţei” în Siria.

Turcia, Rusia şi SUA sunt actori majori ai războiului din Siria, care a făcut aproape o jumătate de milion de morţi din 2011 până în prezent.

Aviaţia turcă a lansat duminică operaţiunea „Claw Sword”, o serie de raiduri ce au vizat poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) în nordul Irakului şi Siriei.

Potrivit unui bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 37 de persoane, dintre care 18 membri ai forţelor regimului sirian, şi-au pierdut viaţa în aceste raiduri.

Tirurile de rachete dinspre Siria au făcut, la rândul lor, doi morţi, luni, în oraşul turc Karkamis (sud-est).

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...