Turcia cere SUA şi celorlalţi aliaţi „să înceteze orice sprijin” pentru miliţia kurdă din Siria

Turcia a cerut marţi ca aliaţii săi, în frunte cu SUA, "să înceteze orice sprijin" pentru Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria, considerată drept teroristă de Ankara, dar care a fost susţinută de Washington pentru a contracara gruparea jihadistă Stat Islamic, informează AFP.
AGERPRES - mar, 22 nov. 2022, 14:34
Turcia cere SUA şi celorlalţi aliaţi

„Le spunem interlocutorilor noştri, în special SUA, că YPG echivalează cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, recunoscut drept terorist de Turcia şi aliaţii săi occidentali, n.r.) şi le cerem cu fermitate ca ei să înceteze orice sprijin pentru terorişti”, a afirmat marţi ministrul turc al apărării Hulusi Akar, scrie Agerpres.

Mai devreme marţi, SUA au îndemnat la „detensionare” în Siria, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat luni cu o operaţiune terestră în nordul acestei ţări, după o serie de raiduri aeriene împotriva unor poziţii kurde în Siria şi în Irak şi după tiruri de rachete asupra teritoriului turc dinspre teritoriul sirian.

Ankara acuză PKK şi YPG că sunt la originea atentatului care a avut loc duminică, 13 noiembrie, la Istanbul şi care s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, acuzaţie pe care cele două grupări o resping.

„Îndemnăm la detensionare în Siria pentru a-i proteja pe civili şi a susţine obiectivul comun de a învinge gruparea Stat Islamic”, a pledat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price într-un comunicat.

„Continuăm să ne opunem oricărei acţiuni militare necoordonate în Irak care încalcă suveranitatea Irakului”, a adăugat el.

Şi Rusia a îndemnat marţi Turcia să dea dovadă de „reţinere” şi să se abţină de la „orice utilizare excesivă a forţei” în Siria.

Turcia, Rusia şi SUA sunt actori majori ai războiului din Siria, care a făcut aproape o jumătate de milion de morţi din 2011 până în prezent.

Aviaţia turcă a lansat duminică operaţiunea „Claw Sword”, o serie de raiduri ce au vizat poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) în nordul Irakului şi Siriei.

Potrivit unui bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 37 de persoane, dintre care 18 membri ai forţelor regimului sirian, şi-au pierdut viaţa în aceste raiduri.

Tirurile de rachete dinspre Siria au făcut, la rândul lor, doi morţi, luni, în oraşul turc Karkamis (sud-est).

Te-ar mai putea interesa și
Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan
Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan
Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi spre alţi cumpărători de energie, inclusiv China, a......
Drăgan, Ministerul Energiei: Nu există riscul să apară un deficit de carburanţi în România, odată cu embargoul asupra ţiţeiului rusesc
Drăgan, Ministerul Energiei: Nu există riscul să apară un deficit de carburanţi în România, odată cu embargoul asupra ...
Embargoul impus de Uniunea Europeană asupra ţiţeiului rusesc adus pe mare începând cu data de 5 decembrie nu va duce ...
Încă o scădere pentru ROBOR. Cele mai mici valori din ultimele patru luni – 29.11.2022
Încă o scădere pentru ROBOR. Cele mai mici valori din ultimele patru luni – 29.11.2022
ROBOR la trei luni continuă să scadă şi înregistrează cele mai mici valori din iulie 2022 şi până acum. Scăderile ...
Fabrica de uși și ferestre QFort de lângă Craiova a producătorului Casa Noastră, o investiție de 20 de milioane de euro, devine complet operațională anul viitor
Fabrica de uși și ferestre QFort de lângă Craiova a producătorului Casa Noastră, o investiție de 20 de milioane de ...
Fabrica de uși și ferestre QFort de lângă Craiova a producătorului Casa Noastră, o investiție de 20 de milioane de ...