Turcia creşte salariul minim cu 49% pe fondul unei inflaţii accelerate

Salariul minim în Turcia va fi majorat cu 49% în 2024, mai multe bănci de pe Wall Street avertizând însă că o majorare de o asemenea amploare va complica eforturile Băncii Centrale de a combate inflaţia ridicată, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 28 dec. 2023, 12:32
Turcia creşte salariul minim cu 49% pe fondul unei inflaţii accelerate

Salariul minim lunar va fi stabilit la 17.002 lire (577 de dolari) dintr-o singură ajustare, a declarat miercuri seara ministrul Muncii din Turcia, Vedat Isikhan, într-o conferinţă televizată organizată la Ankara. „Ne îndeplinim promisiunea de a nu permite ca muncitorii noştri să fie striviţi de inflaţie”, a spus Vedat Isikhan, scrie Agerpres.

În replică, analiştii băncilor Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley au sugerat că Banca Turciei ar putea înăspri şi mai mult politica monetară dacă majorarea salariului minim va fi mai mare de 40% – 50%. Aceasta după ce, începând din luna iunie şi până în prezent, Banca Turciei a majorat de cinci ori dobânda de referinţă până la 42,5%.

Guvernul de la Ankara vrea să reducă o parte din presiunile asupra costului vieţii înaintea alegerilor locale, într-o ţară unde creşterea preţurilor de consum ar urma să depăşească pragul de 70% în lunile următoare. Pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, majorarea salariului minim cu 49% este rezultatul unui compromis între solicitările sindicatelor şi cele ale investitorilor îngrijoraţi de inflaţia accelerată.

Confederaţia Sindicatelor Muncitorilor din Turcia (TURK-IS), care i-a reprezentat pe lucrători în discuţiile cu Guvernul, a cerut o majorare a salariului minim până la 18.000 de lire pe lună şi de asemenea două noi majorări pe parcursul anului următor, a precizat preşedintele TURK-IS, Ergun Atalay.

Însă, pentru autorităţile turce, provocarea constă în satisfacerea cerinţelor unei populaţii care se confruntă cu o criză a costului vieţii fără a periclita eforturile de a reduce inflaţia la jumătate până la finele anului următor. Turcia se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din ultimul sfert de secol, ceea ce a determinat Guvernul să majoreze salariile mici. Cele două ajustări din acest an au majorat salariul minim cu peste 100%.

Cea mai recentă decizie de majorare a salariului minim va fi analizată de agenţiile de rating şi investitorii care vor încerca să obţină indicii cu privire la direcţia politicilor economice în Turcia, după ce autorităţile au pus punct măsurilor neconvenţionale. Mai mult de o treime din forţa de muncă din Turcia câştigă un salariu minim, care este un punct de referinţă pentru alte acorduri salariale din Turcia.

Banca Centrală a Turciei prognozează că inflaţia va ajunge la finele acestui an la 65%, pentru ca în luna mai a anului următor să urce până la un vârf de peste 70%, urmând să încheie anul 2024 la un nivel de 36%. Guvernatorul Hafize Gaye Erkan a precizat că banca centrală a luat în considerare majorarea salariului minim când a elaborat prognoza de inflaţie, în luna octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...