Turcia exportă pentru prima dată drone militare într-un alt stat NATO. Cumpărătorul este Polonia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său polonez Andrzej Duda au oficializat luni achiziţionarea a 24 de drone militare turceşti de către Polonia, acestea fiind primele exporturi de acest tip ale Ankarei către altă ţară membră a NATO, potrivit AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 24 mai 2021, 21:50
Turcia exportă pentru prima dată drone militare într-un alt stat NATO. Cumpărătorul este Polonia

„Pentru prima oară în istoria sa, Turcia va exporta drone spre o ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene”, şi-a exprimat satisfacţia Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Duda, în capitala turcă.

„Sunt convins că se va întări cooperarea noastră în acest domeniu”, a adăugat el, calificând Polonia drept un „partener strategic” al Turciei.

Potrivit agenţiei de presă oficiale turce Anadolu, acest contract se referă la cumpărarea de către Varşovia a 24 de aparate Bayraktar TB2, un model de dronă înarmată a companiei Baykar, care şi-a dovedit eficienţa în conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah.

Turcia se străduieşte de mai mulţi ani să se impună ca actor major în clubul foarte restrâns al ţărilor producătoare de drone militare. „Facem parte dintre cei trei sau patru cei mai buni” fabricanţi de drone, a spus de altfel Erdogan luni.

Eficiente şi relativ ieftine, dronele turceşti suscită un interes tot mai mare, ceea ce se traduce în special prin semnarea unor contracte cu Tunisia, Qatar şi Azerbaidjan.

Luna trecută, Ucraina a testat de altfel prima sa dronă Bayrakter TB2, semn al consolidării cooperării în domeniul apărării între Ankara şi Kiev, spre marea nemulţumire a Moscovei.

Achiziţionarea de drone turceşti de către Polonia, care întreţine relaţii tensionate cu Rusia, riscă de asemenea să nu fie pe placul Kremlinului.

În cadrul unei misiuni a NATO din care este şi ea membră, Turcia va desfăşura de altfel în curând avioane F-16 în Polonia, a subliniat Erdogan.

În afara cooperării militare, Turcia speră să-şi întărească relaţiile economice cu Polonia, prin primirea în special a mai multor turişti din această ţară şi ridicând la 10 miliarde de dolari schimburile comerciale anuale, faţă de 6,5 miliarde de dolari în prezent, a declarat şeful statului turc.

Polonia face parte, împreună cu Ungaria şi Bulgaria, dintre puţinele ţări din UE care întreţin legături cordiale cu Turcia, ale cărei relaţii cu Occidentul s-au tensionat puternic din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...