1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Turcia opreşte o privatizare de aproape 6 miliarde dolari, din cauza opoziţiei premierului Erdogan

Guvernul de la Ankara a renunţat la un plan de privatizare de 5,7 miliarde de dolari, a doua ca valoare din istoria Turciei, ca urmare a nemulţumirii premierului, Recep Tayyip Erdogan, că licitaţia nu a adus suficienţi bani, potrivit Financial Times.

25 feb, 2013 | Mediafax

KocHolding, cea mai mare corporaţie din Turcia, şi compania UEM, deţinută de fondul suveran pentru investiţii din Malaezia, au câştigat împreună o licitaţie pentru dreptul de a opera pe 25 de ani cele mai utilizate autostrăzi şi poduri din Turcia.

Câştigarea licitaţiei de către Koc-UEM, în decembrie, a venit după ce în mai multe rânduri investitorii nu au reuşit să facă rost de fondurile pe care le-au promis. Rolul UEM este de asemenea important, pentru că Turcia încearcă să atragă mai multe investiţii din Asia, mai ales în infrastructură.

Erdogan a criticat în acest weeekend licitaţia pentru că nu a generat suficienţi bani.

"Aşteptăm mult mai mult. Am putea derula o ofertă publică iniţială", a spus Erdogan, afirmând că statul ar putea, de asemenea, diviza pachetul, care include 1.975 de kilometri de autostradă cu taxă şi cele două poduri peste Bosfor.

Ministerul de Finanţe a anunţat, formal, decizia la sfârşitul săptămânii, invocând o decizie luată de Înaltul Consiliu pentru Privatizare, organism condus de premier.

Koc Holding şi UEM, fiecare cu câte 40% din consorţiul care a câştigat licitaţia, nu au comentat, la fel şi compania de investiţii Gozde, care controlează restul de 20%.

Anularea licitaţiei vine într-un moment destul de sensibil, întrucât Turcia intenţionează să scoată la licitaţie în mai construcţia şi operarea unui aeroport în Istanbul, care ar trebui să fie printre cele mai mari din lume, precum şi alte proiecte ambiţioase.

Bancherii estimează că Turcia are nevoie în următoarele decenii de investiţii de sute de miliarde de dolari în drumuri, porturi şi aeroporturi, sectorul energetic şi altele.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO