Turcia publică un raport propriu privind progresele înregistrate în procesul de aderare la UE

Turcia a publicat luni un raport propriu cu privire la progresele înregistrate în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană (UE), apreciind că evaluările Comisiei Europene (CE) au fost "părtinitoare" şi "nefondate", relatează AFP.
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 12:39
Turcia publică un raport propriu privind progresele înregistrate în procesul de aderare la UE

„Guvernul nostru, care continuă procesul de reformă, în pofida blocajelor politice, a devenit cel mai reformator Guvern din Europa”, afirmă preambulul documentului de 270 de pagini, publicat de Ministerul turc al Afacerilor Europene.

„În timp ce ţările UE se confruntă cu criza, ţara noastră traversează perioada cea mai democratică, prosperă, modernă şi transparentă din istoria sa”, continuă raportul.

În raportul turc sunt notate, rând pe rând, reformele întreprinse de Guvern în cursul ultimului an cu scopul de a aduce Turcia în conformitate cu normele europene.

Publicarea raportului intervine pe fondul dezamăgirii Ankarei faţă de evaluările formulate de CE în raportul său anual cu privire la progresele înregistrate de Turcia, publicat în octombrie.

„Am constatat că raportul de evaluare privind Turcia pentru acest an s-a plasat pe poziţii tot mai subiective, părtinitoare, nefondate şi arbitrare”, a precizat luni, într-un coumunicat, ministrul turc pentru Afaceri Europene, Egemen Bagis.

Prin urmare, Turcia a ales să răspundă Comisiei cu un raport propriu, „nu numai ca reacţie, dar şi în ideea de a face cunoscută hotărârea ţării noastre de a adopta reformele”, a adăugat ministrul.

În raportul său anual, CE a criticat un nivel insuficient în principal în domeniul libertăţilor individuale.

„Numărul ridicat de cazuri şi de anchete privind jurnalişti, dar şi o presiune nejustificată asupra mass-media” continuă să reprezinte o sursă de „preocupare gravă”, se arată în acest raport.

Turcia a început negocieri de aderare la UE în 2005, dar discuţiile stagnează, din cauza poziţiei unor ţări europene ca Franţa sau Germania, care se opun unei aderări depline a Turciei, dar şi unor blocaje din partea Ankarei.

Turcia refuză să accepte extinderea la Cipru, cu o administraţie ciprioto-greacă şi membru UE, a liberei circulaţii. Refuzul a antrenat îngheţarea mai multor capitole de negociere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Black Friday 2021: FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, se așteaptă și la peste 500.000 de livrări pe zi. Au angajat deja 250 de oameni
Black Friday 2021: FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, se așteaptă și la peste 500.000 de livrări ...
FAN Courier, compania antreprenorială fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai, liderul ...
Înmulţirea cazurilor de gripă aviară la om în China ar putea indica un risc de variante care se modifică rapid – experţi sanitari
Înmulţirea cazurilor de gripă aviară la om în China ar putea indica un risc de variante care se modifică rapid – ...
O creştere a numărului persoanelor infectate cu gripa aviară în China în acest an suscită îngrijorare în rândul ...
Platformă online gratuită la dispoziția profesorilor, pentru formarea continuă
Platformă online gratuită la dispoziția profesorilor, pentru formarea continuă
Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o soluție digitală gratuită ...