Turcia: Rata inflaţiei, la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Economica.net
03 07. 2018
lira_turcia_turceasca_53060900

Luna trecută, rata inflaţiei a urcat la 15,39%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2003. În aprilie şi mai s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 10,85% şi, respectiv, 12,15%.

Cel mai semnificativ avans lunar s-a înregistrat la alimente şi băuturi non-alcoolice (5,98%) iar cea mai mare creştere anuală la transport (24,26%). Singurul declin lunar a fost la haine şi încălţăminte (1,15%).

‘Datele privind inflaţia din iunie sunt teribile. Acesta este preţul pentru că nu s-au luat măsurile necesare pentru a contracara deprecierea lirei’, a apreciat analistulTimothy Ash, de la BlueBay Asset Management.

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar şi euro, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare. Pentru a stopa deprecierea lirei, Banca Centrală a Turciei a organizat în mai o reuniune de urgenţă la finalul căreia a decis să majoreze dobânda de bază de la 13,5% până la 16,5%.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare până când inflaţia va înregistra o îmbunătăţire semnificativă, după ce a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 1,25 de puncte de bază.

La şedinţa monetară din 7 iunie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de bază de la 16,50% până la 17,75%. După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 1,82% ajungând la 4,47 lire pentru un dolar, în condiţiile în care anterior coborâse până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Nivelul ridicat al inflaţiei şi aşteptările inflaţioniste reprezintă în continuare riscuri la adresa evoluţiei preţurilor şi, dacă va fi necesar, politica monetară va fi înăsprită şi mai mult, se arată într-un comunicat al Băncii Turciei.

Moneda turcească suferă de pe urma îngrijorării investitorilor cu privire la ingerinţa preşedintelui Erdogan în politica monetară. Şeful statului turc, care s-a autoproclamat ‘inamicul dobânzilor’, a declarat că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea Băncii Centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.