Update: Erdogan anunță prelungirea acordului dintre Rusia și Ucraina pentru transportul de cereale pe Marea Neagră

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene, informează Reuters şi AFP, transmite Agerpres. Liderul turc a făcut anunţul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.
AGERPRES - sâm, 18 mart. 2023, 16:23
Update: Erdogan anunță prelungirea acordului dintre Rusia și Ucraina pentru transportul de cereale pe Marea Neagră

„În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârşit pe 19 martie”, a spus Erdogan în discursul susţinut la Canakkale.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Ankara a afirmat anterior că speră o extindere cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile.

Acordul asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar – potrivit Moscovei – creează „bariere” pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.

Știrea inițială

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că Ankara va depune eforturi pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, în ziua în care înţelegerea urmează să expire, relatează Reuters, transmite Agerpres.

„Rusia a fost de acord cu prelungirea acordului privind cerealele pentru numai încă două luni. Vom depune eforturi pentru o nouă prelungire a acordului după două luni”, a spus Cavusoglu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo.

În acelaşi timp, potrivit lui Cavusoglu, Turcia îşi va actualiza relaţiile diplomatice cu Egiptul la nivel de ambasador „cât mai repede posibil”.

„Sunt foarte bucuros că facem paşi concreţi pentru normalizarea relaţiilor cu Egiptul. Vom face tot posibilul pentru a nu mai rupe aceste relaţii în viitor”, a spus ministrul turc de Externe în conferinţa de presă cu omologul său egiptean.

La rândul său, Shoukry a declarat că „vom ajunge la discuţii (despre restabilirea ambasadorilor – n.r.) la momentul potrivit, în funcţie de rezultatele pozitive pe care le vom obţine”.

Legăturile dintre Turcia şi Egipt au fost puternic afectate după ce Abdel Fattah al-Sisi, pe atunci şeful armatei egiptene, a condus eforturile de înlăturare de la putere a lui Mohamed Morsi, din partea Frăţiei Musulmane, un aliat al Ankarei, în 2013. Sisi a fost ales preşedinte anul următor.

Luna trecută, Shoukry a vizitat Turcia în semn de solidaritate după cutremurele puternice care au făcut peste 50.000 de morţi în Turcia şi Siria.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...