Turcia va relua explorările de gaze în Marea Mediterană pe 9 august

Turcia va relua explorările controversate de gaze în estul Mediteranei pe 9 august, a anunţat marţi seară Ministerul Energiei, cu riscul unor noi tensiuni cu Grecia şi Cipru, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 27 iul. 2022, 08:06
Turcia va relua explorările de gaze în Marea Mediterană pe 9 august

„Nava de inspecţie turcă Abdulhamid Han va începe o misiune în Mediterană pe 9 august la plecarea din portul Mersin” (sud), a anunţat ministerul într-un comunicat, scrie Agerpres.

Destinaţia navei nu a fost precizată marţi, dar Ankara a lăsat să se înţeleagă că este vorba de o reluare iminentă a activităţilor sale în estul Mediteranei săptămâna trecută, într-un discurs al vicepreşedintelui Fuat Oktay rostit în cursul unei vizite în autoproclamata Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN).

„Ne apărăm cu hotărâre drepturile în estul Mediteranei”, a avertizat el.

Atena şi Ankara au avut o vară de tensiuni mari în 2020, după ce Turcia a desfăşurat nave pentru explorare seismică, escortate de nave de război, pentru a efectua explorări în estul Mediteranei, o zonă cu potenţial în ceea ce priveşte gazele naturale.

Turcia contestă graniţele maritime din Marea Mediterană cu Grecia şi Cipru, stabilite după dezmembrarea Imperiului Otoman.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.