Turcii sunt împotriva distrugerii Parcului Gezi şi cred că guvernul are tendinţe autoritare – sondaj

O majoritate a turcilor se opune distrugerii Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea acţiunilor de protest fără precedent împotriva guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan, şi denunţă autoritarismul executivului, conform unui sondaj de opinie publicat luni de jurnalul Today's Zaman, preluat de France Presse.
Economica.net - lun, 17 iun. 2013, 12:21
Turcii sunt împotriva distrugerii Parcului Gezi şi cred că guvernul are tendinţe autoritare - sondaj

Circa 62,9% dintre persoanele chestionate îşi doresc păstrarea parcului ca un spaţiu verde, în timp ce 23,3% sunt în favoarea construirii, pe acest fost teren al unei cazărmi otomane, unui centru comercial şi a unui centru cultural, potrivit sondajului efectuat de institutul Metropoll.

Mişcarea de contestare ce zguduie Turcia de mai mult de două săptămâni a fost provocată de lupta unui grup militant ecologist pentru prezervarea celor 600 de arbori din parc, care a fost reprimată violent de poliţie. Mişcarea s-a extins pe întreg teritoriul Turciei şi s-a transformat într-o contestare la adresa autoritarismului guvernului şi a dorinţei presupuse a acestuia de a islamiza societatea turcă.

În jur de 49,9% din persoanele chestionate estimează că guvernul devine mai autoritar, faţă de 36% care cred că acesta se democratizează şi 14,1% care au refuzat să se exprime pe această temă, conform anchetei realizate telefonic pe un eşantion de 2.818 persoane din întreaga Turcie între 3 şi 12 iunie.

În proporţie de 54,4% turcii consideră că guvernul are tendinţa de a interveni mai mult în modul de viaţă al indivizilor, 40,4% respingând această ipoteză, potrivit sondajului publicat de Today’s Zaman, un cotidian islamisto-conservator reputat ca fiind un apropiat al liderului religios Fethullah Gulen, critic la adresa lui Erdogan. Aprobarea luna trecută a unei legi care a restrâns vânzarea şi consumul de alcool a fost puternic criticată de cercurile pro-laice din Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru un nou pas făcând angajări....
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...
China anunţă încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului
China anunţă încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului
Armata chineză a anunţat miercuri încheierea "cu succes" a exerciţiilor militare din jurul Taiwanului, transmite dpa.
BTA: Traficul pe podul Vidin-Calafat a atins cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani
BTA: Traficul pe podul Vidin-Calafat a atins cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani
Traficul pe podul peste Dunăre care face legătura între oraşul Vidin din Bulgaria şi oraşul Calafat din România este ...