Câți turiști străini mai trebuie să vină în România ca să ajungem la nivelul de dinaintea pandemiei. Doar cei din R. Moldova, Ucraina și Cuba au fost pe plus

Vara lui 2022 a fost prima în care turiștii nu au mai circulat cu dovezi de vaccinare de la declanșarea pandemiei de COVID-19. Românii au ales destinațiile externe și au cheltuit sume record doar pe vacanțe. Turismul, afectat puternic de restricții, și-a revenit treptat.
Andrada Ghira - lun, 03 apr. 2023, 22:15
Câți turiști străini mai trebuie să vină în România ca să ajungem la nivelul de dinaintea pandemiei. Doar cei din R. Moldova, Ucraina și Cuba au fost pe plus

Numărul turiștilor străini care au venit în România aproape că s-a dublat în 2022 față de 2021, însă e cu 40% sub nivelul din 2019, arată datele Institutului Național de Statistică, analizate de Economica.net.

1,57 de milioane de străini au venit în vacanțe sau pentru afaceri în România anul trecut, aproape dublu față de 837.000 câți au fost în 2021. Ca să revenim la cifrele dinaintea pandemie, ar trebui ca anul acesta numărul străinilor să depășească sau să se apropie de 2,6 milioane de turiști. Ne mai trebuie un milion de străini. 

După trei ani de pandemie și efectele ei, sunt țări de unde n-au mai venit decât jumătate și chiar mai puțini turiști care veneau înainte de răspândirea virusului. Spre exemplu, numărul de turiști din Noua Zeelandă s-a redus cu 94% în 2022 față de 2019. Procente mari de scădere s-au mai înregistrat și pentru turiștii din Letonia (-60%), Coreea de Sud și Australia (-67%), Iordania (-69%), China (-77%), Japonia (-76%).

Mai puțini turiști au venit și din Fedeerația Rusă, către care zborurile aeriene au fost întrerupte pe fondul invaziei în Ucraina, dar și din Belarus, care sprijină acțiunile rușilor. Minus 93% este scăderea în cazul nerezidenților din Belarus și 74% în cazul celor din Rusia.

Analiza Economica.net arată că doar turiștii din Republica Moldova și Ucraina au depășit cifrele înregistrate în 2019. Și din Cuba, unde creșterea față de 2019 e aproape dublă: de la 47 de cubanezi, la 92 anul trecut.

Spre exemplu, în 2019, 69.701 de nerezidenți din Republica Moldova au venit în vacanțe în România, cu 6% mai mult decât în 2019.

Numărul nerezidenților din Ucraina care au venit în România, alții decât refugiații, a fost ușor mai mare față de cifra înregistrată înainte de pandemie: +2%. 57.075 ucraineni au venit anul trecut la noi, iar dintre aceștia, 50.000 au declarat că au venit în scop particular, iar aproape 7.000 au venit în interes de afaceri.

Dacă ne uităm la topul țărilor de unde au venit cel mai mulți turiști străini, Germania a rămas liderul clasamentului. Dacă în 2019 numărul germanilor care au venit în România a fost de aproape 305.000, anul trecut s-au înregistrat peste 177.000 de turiști.

Pe locul doi se află turiștii din Israel, de unde peste 153.000 de persoane au venit la noi în țară.

Italia, Statele Unite ale Americii (SUA) și Regatul Unit al Marii Britanii completează clasamentul. Un top 10 îl regăsiți în info graficul de mai jos.

Top turiști străini care au venit în România în 2022
Infogram

Cât cu cheltuit turiștii pe vizitele în România

Aproape 6,9 miliarde de lei, circa 1,4 miliarde de euro, au fost cheltuielile ocazionate de sejurul în România în 2019, potrivit acelorași date ale INS. Cu turiști mai puțini, și cheltuielile au fost mai mici. S-au cheltuit anul trecut aproape 4,3 miliarde de lei, circa 856 de milioane de euro. Adică cu 40% mai puțin.

Cea mai mare sumă, de 2,36 de miliarde de lei au fost cheltuiți de nerezidenții care au venit aici în scop de afaceri, iar restul de 1,91 de miliarde de lei s-au cheltuit în scop particular, inclusiv pentru vacanțe.

Primii in top sunt israelienii, cu aproape 109 milioane de euro cheltuite. Asta înseamnă o medie de 708 euro pentru o persoană.

Topul este completat de americani, cu 69 de milioane de euro cheltuite și o medie de doar 656 de euro/persoană.

Britanicii au cheltuit 54 de milioane de euro, cu o medie de 612 euro/persoană. Aceștia sunt urmați de francezi, car au cheltuit aproape 49 de milioane de euro. Media per turist francez este de 570 de euro.

Fotografie de Theodor Vasile pe Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii......
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...