Turiştii nerezidenţi au cheltuit în România, în medie, aproximativ 2.600 lei de persoană, în primul trimestru din 2023

Turiştii nerezidenţi au cheltuit în România în medie aproximativ 2.632 lei de persoană în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.
AGERPRES - vin, 16 iun. 2023, 09:39
Turiştii nerezidenţi au cheltuit în România, în medie, aproximativ 2.600 lei de persoană, în primul trimestru din 2023

Numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în primele trei luni din 2023 a fost de 356.600, cheltuielile acestora însumând 938,5 milioanele de lei, scrie Agerpres.

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 58% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 61,9% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2023, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), urmate de cheltuielile în restaurante şi baruri (18,5%) şi cele pentru cumpărături (13,9%).

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul I 2023, 42% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 38,1% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor în scop particular, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (45,6%), urmată de cheltuielile pentru cumpărături (16,2%) şi cele în restaurante şi baruri (15,3%).

38,1% dintre turiştii nerezidenţi şi-au organizat singuri sejurul în România, 37,9% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 15,5% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 8,5% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în primul trimestrul din acest an a fost avionul, folosit de 80% din numărul total de turişti, în timp ce 15,5% au utilizat autoturisme proprii, 3,5% autocare şi autobuze, iar 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) a fost de 1.200, cheltuielile acestora în România fiind de 1,4 milioane de lei.

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (39,3%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (28%), cheltuielile pentru transport (14,6%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (8,5%).

Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat), 80,2% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,8% pe cel profesional.

În trimestrul I 2023, turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (82,5% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (56,8%), autocarul şi autobuzul (16,7%), alte mijloace de transport (13,7%) şi avionul (12,8%).

Te-ar mai putea interesa și
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru e-Transit....
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...