Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS

Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în medie 2.675 lei/persoană, în condiţiile în care peste jumătate dintre cei sosiţi (50,6%) au călătorit în scop particular, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 19 mart. 2024, 10:17
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 - date INS

Conform statisticii oficiale, în cursul anului trecut, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 1,958 milioane, cheltuielile acestora însumând 5,239 miliarde de lei, cu o medie de 2.674,8 lei/persoană, scrie Agerpres.

Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 50,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2023, cheltuielile acestora reprezentând 44,8% din totalul cheltuielilor. Totodată, dintre turiştii nerezidenţi sosiţi, anul trecut, în România, 49,4% au călătorit pentru afaceri, iar cheltuielile acestora au reprezentat 55,2% din total.

Datele INS relevă faptul că, în perioada analizată, din totalul nerezidenţilor sosiţi în ţara noastră, în anul 2023, aproape 40% şi-au organizat singuri sejurul, 37,7% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 13,4% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 9,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 75,9% din numărul total de turişti, în timp ce 16,7% au apelat la autoturismele proprii, 5,5% la autocare şi autobuze, 0,8% la ambarcaţiuni fluviale, 0,4% la trenuri şi 0,7% la alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Raportat la trimestrul IV din 2023, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 437.000, cu o valoare a cheltuielilor de 1,315 miliarde de lei (în medie, 3.009,7 lei/persoană). Din totalul turiştilor nerezidenţi sosiţi în România, în perioada analizată, 47% au călătorit în scop de afaceri, iar cheltuielile acestora au reprezentat 55,5% din totalul cheltuielilor.

Ponderea principală a fost reprezentată de cheltuielile pentru cazare (48,1%), urmată de cheltuielile în restaurante şi baruri (17,7%) şi de cheltuielile pentru cumpărături (16,2%).

Potrivit sursei citate, în trimestrul IV din 2023, peste jumătate (53%) dintre turiştii nerezidenţi au călătorit în scop particular, timp în care cheltuielile au însemnat 44,5% din totalul cheltuielilor, ponderea principală fiind pentru cazare (47,6%), apoi în restaurante şi baruri (17%) şi pentru cumpărături (15,8%).

În ultimul trimestru al anului trecut, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 39,4% şi-au organizat singuri sejurul, 35,4% au optat pentru o agenţie de turism, 14,6% pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 10,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

La fel ca la nivelul întregului an 2023, şi în T4, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de către 79,2% din numărul total de turişti. Pe locurile următoare sunt menţionate autoturismele proprii (14,9%), autocare şi autobuze (4,9%), tren şi ambarcaţiuni fluviale (cu câte 0,4%) sau alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.), de 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...