TVA 9%: Adevărul despre preţurile alimentelor – cea mai mare creştere din ultimii trei ani

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat săptămâna trecută că a solicitat Institutului de Statistică o analiză privind evoluţia preţurilor, după anunţul privind reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. ECONOMICA.NET a obţinut această analiză. Concluzia este că majorarea de preţuri din aprilie 2015 faţa de martie 2015 la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani.
Alina Stanciu - joi, 28 mai 2015, 09:33
TVA 9%: Adevărul despre preţurile alimentelor - cea mai mare creştere din ultimii trei ani

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara săptămâna trecută, cu ocazia vizitei de la un depozit de legume şi fructe operat de un retailer că a solicitat Institutului Naţional de Statistică o analiză a preţurlor la principalele produser alimentare în perioada aprilie 2015 comparativ cu martie 2015 şi aprilie 2015 faţă de aprilie 2014. Solicitarea Ministerului a venit în contextul în care, ulterior anunţului cu privire la reducerea TVA la alimente, făcut de Guvern pe 7 aprilie anul curent, mai multe asociaţii de producători au acuzat marii retailerii de faptul că au majorat artificial preţurile.  

ECONOMICA.NET vă prezintă analiza citată de Ministrul Agriculturii, precum şi concluziile la care au ajus analiştii Ministerului de resort.

 

 

SURSA: Ministerul Agriculturii 

Menţionăm că analiza a fost realizată pe baza Indicelui preţurilor de consum (IPC) care măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi a tarifelor serviciilor utilizate între două perioade de timp date.

Concluzia: creşterea de preţ la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani

Potrivit analizei Ministerului Agriculturii, în perioada aprilie 2015 comparativ cu martie 2015, creşterea de preţuri la produse alimentare a fost de 0,33%, fiind  „cea mai mare din ultimii 3 ani”. Aceasta în condiţiile în care preţurile (IPC) la majoritatea produselor alimentare de bază au crescut, excepţie făcând  carnea de porc, peştele şi ouăle. ” Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,13%, în luna aprilie comparativ cu luna martie 2015″, se arată în analiza instituţiei.

Totodată, în perioada aprilie 2014 comparativ cu aprilie 2015, la produsele alimentare de bază IPC ( calculat procentual)  scade în 2015 la legume, ulei şi zahăr, iar la restul produselor alimentare acesta creşte. „Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC) pentru mărfuri alimentare, au fost mai mari în medie cu 0,32 %, în luna aprilie 2015 comparativ cu luna aprilie 2014”, se mai arată în raport.

Citeşte şi  Controale la Kaufland, Lidl şi Mega Image. Protecţia Consumatorilor le-a dat amenzi

                  În ce magazine vom găsi etichete duble 

                  Adrian Porumboiu: „Retailerii au adaosuri de peste 90%. Cine impozitează taxele de raft?”

                  TVA 9%: Retailerii ameninţă că îi vor da în judecată pe cei care i-au acuzat de creşterea preţurilor înainte de scăderea TVA

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...