TVA la încasare – cântecul de lebădă al IMM-urilor româneşti – Opinie APEC

Masura platii TVA la incasarea facturilor dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii, incepand cu data de 01.01.2013 a fost prezentata ca o masura importanta pentru IMM-uri. O masura care se spune ca va aduce imbunatatirea lichiditatilor microintreprinderilor si intreprinderilor mici, va duce la cresterea capacitatii de redresare a IMM-urilor aflate in situatii dificile datorate crizei si va stimula cresterea economica, va mentine si crea noi locuri de munca si, in acelasi timp, va creste viteza de circulatie a banilor in economie. Toate acestea suna foarte frumos dar realitatea, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, va fi cu totul alta, este de părere Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania (APEC).
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 09:48
TVA la încasare – cântecul de lebădă al IMM-urilor româneşti - Opinie APEC

Noul sistem TVA la incasare va avea probabil asupra microintreprinderilor efectul pe care l-a avut impozitul minim. Nu stim daca au fost facute studii sau simulari care sa arate impactul acestei masuri asupra microintreprinderilor. De aceea consideram ca Ministerul Finantelor Publice va aplica de fapt sistemul TVA la incasare pe cheltuiala microintreprinderilor. Numarul de microintreprinderi care vor aplica sistemul TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013 este de aproximativ 470.000.

Conform estimarilor Guvernului Romaniei, masura platii TVA la incasare va duce la cresterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe in cresterea ocuparii si a veniturilor populatiei. Este foarte posibil ca procentul de crestere de 0,5% a PIB sa fie realizat, dar asta nu pentru ca se va ajunge la un grad de conformare a platilor la un termen de sub 90 de zile, ci pentru ca va creste valoarea TVA de plata la bugetul de stat.

Masura TVA la incasare nu este simetrica pe TVA colectat si TVA deductibil. TVA colectat se va plati la bugetul de stat la data incasarii facturii sau la maxim 90 de zile de la emiterea ei, in timp ce TVA deductibil nu se va deduce decat in momentul platii facturii, indiferent cand va fi acesta.
In conditiile in care TVA de plata inseamna TVA colectat din care se scade TVA deductibil rezulta ca va creste valoarea TVA de plata la bugetul de stat. Se va intampla asta datorita faptului ca nu se va mai putea deduce TVA la facturile de achizitii decat in momentul platii facturii.

Sistemul TVA la incasare nu va reduce termenele de plata intre partenerii comerciali, cum probabil a dorit Ministerul Finantelor Publice. Termenele de plata ale facturilor depasesc de cele mai multe ori 90 de zile. In multe tari din Uniunea Europeana termenele de plata ale facturilor de 90 de zile si peste sunt considerate normale.
Care vor fi efectele aplicarii sistemului TVA la incasare din 01.01.2013?

-Cresterea valorii TVA de plata pe care il vor plati firmele la bugetul de stat
-Cresterea numarului de firme care vor intra in insolventa
-Cresterea evaziunii fiscale in zona TVA
-Cresterea costurilor de gestionare a evidentei facturilor emise si primite in noul sistem
-Cresterea birocratiei
-Cresterea costurilor cu evidenta contabila
-Schimbarea sistemelor informatice de gestiune si evidenta contabila.

Sistemul TVA la incasare va complica evidenta facturilor achitate partial prin numerar/banca, a facturilor de reduceri, bonusuri, a cesiunilor de creante, a compensarilor, a efectelor comerciale girate. Practic orice plata partiala va insemna o evidenta contabila suplimentara.

In anul 2011, conform datelor publicate de Consiliul Fiscal, frauda in domeniul TVA a fost de aproximativ 9 miliarde euro. Credem ca Guvernul Romaniei trebuie sa se concentreze pe gasirea unor metode reale de reducerere a evaziunii pe TVA.
Ceea ce vrea sa aplice Ministerul Finantelor Publice de la 1 ianuarie 2013 sub denumirea de TVA la incasare nu va ajuta deloc la scaderea evaziunii in zona TVA, dar cu siguranta va destabiliza si mai mult situatia microintreprinderilor romanesti.

Autori:
Beatrice Ambro – Vicepresedinte APEC
Valentin Neacsu – Presedinte APEC

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...