TVR anulează din nou concursul demarat pentru ocuparea postului de director al Ştirilor

TVR anulează din nou concursul demarat pentru ocuparea postului de director al Ştirilor, pentru a nu exista riscul ca organizarea competiţiei să fie contestată, a declarat luni pentru MEDIAFAX Alexandru Lăzescu, preşedintele - director general al Televiziunii Române.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 06:26
TVR anulează din nou concursul demarat pentru ocuparea postului de director al Ştirilor

Televiziunea Română a anunţat, pe 3 februarie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, în condiţiile în care mandatul Rodicăi Culcer la şefia Ştirilor TVR a încetat.

Potrivit anunţului iniţial, cei interesaţi de acest post îşi puteau depune candidaturile până la data de 17 februarie. Termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost însă prelungit până pe 28 februarie. Hotărârea a fost luată întrucât niciuna dintre persoanele care şi-au depus candidaturile nu a avut dosarul complet.

Iniţial, la concurs s-au înscris trei angajaţi ai TVR: Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci. Ulterior, după prelungirea termenului de concurs, şi-au depus dosarele de concurs şi Cezar Ion şi Horia Gruşcă, la rândul lor angajaţi ai TVR.

Potrivit lui Alexandru Lăzescu, cei care s-au înscris în perioada stabilită iniţial (Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci, n.r.), nu îndeplineau criteriile de eligibilitate, respectiv nu aveau o experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Astfel, doar Cezar Ion şi Horia Gruşcă ar fi putut să intre efectiv în concursul pentru şefia Ştirilor TVR, întrucât doar ei îndeplinesc toate condiţiile de concurs, anunţate de organizatorul competiţiei, Televiziunea Română, inclusiv experienţa de conducere în mass-media de minimum 3 ani.

„Toţi cei care s-au înscris în termenul iniţial nu sunt eligibili, nu au o experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Noi am prelungit perioada pentru ca cei înscrişi să poată aduce documente care să probeze că au această experienţă şi să fie eligibili, pe de o parte, şi în eventualitatea că s-ar mai fi putut înscrie şi alte persoane, pe de altă parte. Însă am constatat că există un risc destul de mare de contestare a concursului, apropo de prelungirea termenului de înscriere”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Alexandru Lăzescu.

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus că a primit deja „o cerere de precizare” de la Claudiu Lucaci, care, deşi s-a înscris în termenul anunţat iniţial, nu ar fi putut intra efectiv în competiţie pentru că nu are experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani.

„Nu vrem să avem o situaţie care să fie pusă sub semnul întrebării. Am decis să reluăm procedura, dar condiţiile de participare la concurs nu pot fi altele. Şi comisia de concurs şi condiţiile bază vor rămâne constante”, a mai spus Lăzescu.

El a precizat că noul calendar al concursului pentu ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR va fi stabilit în următoarele zile.

Comisia de concurs este formată din: Alexandru Lăzescu, Ioana Avădani, Anne Jugănaru, Paul Călin Botez şi Ion Stavre.

Alexandru Lăzescu este preşedintele-director general al TVR, Ioana Avădani este directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Anne Jugănaru este membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea PSD, Paul Călin Botez este membru în CA al TVR din partea PDL, iar Ion Stavre este reprezentantul salariaţilor TVR în comisia de concurs.

Cezar Ion este director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română din iulie 2010 şi a fost director al Departamentului Producţie Edutorială din TVR în perioada iunie 2006 – iunie 2008.

Horia Gruşcă este în prezent realizator în TVR, iar în perioada 2003-2005 a condus Redacţia Emisiuni Informative Săptămânale, iar între 2001 – 2003 a fost coordonator Ştiri interne în TVR. Horia Gruşcă a fost membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR în perioada 1999 – 2001 şi preşedinte al acestei Comisii între anii 2006 – 2010. În prezent, Gruşcă este membru în Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR.

Monica Ghiurco este redactor – prezentator la Ştirile TVR din anul 2002 şi, în perioada 2008 – 2010, a fost coordonatorul Departamentului Social – Politic – Economic din Televiziunea Română.

Anca Lăzărescu conduce interimar Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Ea a înlocuit-o pe Rodica Culcer, după ce mandatul acesteia din urmă a încetat. Totodată, Anca Lăzărescu este actualul director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.

Claudiu Lucaci s-a alăturat echipei ştirilor TVR în 1994 şi în prezent este realizator la TVR 3.

Aceasta este pentru a doua oară când TVR anulează concursul pentru postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport. În 19 ianuarie, reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat că TVR a anulat concursul deja demarat pentru ocuparea postului de director al Ştirilor, pentru că etapa finală a competiţiei (interviul) – care ar fi trebuit să se desfăşoare în 19 ianuarie – nu s-a putut ţine. La primul concurs organizat de TVR pentru ocuparea postului de director al Ştirilor s-ar fi înscris trei concurenţi, printre care Rodica Culcer (care îndeplinea la momentul respectiv, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR) şi Cezar Ion (director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română).

Anularea concursului a venit la momentul respectiv în contextul unor puternice tensiuni în Televiziunea Publică referitoare la conducerea Ştirilor TVR.

Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, în 31 ianuarie 2012, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, spuneau că votul este „nul”, ca şi cel dat cu două săptămâni înainte, în 18 ianuarie.

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, a pus în aplicare, pe 1 februarie, hotărârea Consiliului de Administraţie care prevedea încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport al Rodicăi Culcer.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul financiar 2014-2020, a declarat, miercuri, la Tulcea, ministrul......
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...