TVR: Negocierile dintre sindicatul Televiziunii Române şi conducerea televiziunii sunt în impas

Negocierile dintre conducerea TVR şi sindicatul reprezentativ al salariaţilor din televiziune sunt în impas, liderii sindicali anunţând că nu sunt de acord ca numai angajaţii să suporte consecinţele dezastrului financiar în care se află instituţia, se arată pe site-ul Televiziunii Române.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 12:48
TVR: Negocierile dintre sindicatul Televiziunii Române şi conducerea televiziunii sunt în impas

Liderii Sindicatului Pentru Unitatea Salariaţilor (SPUS) din TVR au declarat că nu sunt de acord cu modul în care conducerea instituţiei vrea să schimbe un articol important din Contractul Colectiv de Muncă.

„Vor să modificăm acel articol din Contractul Colectiv de Muncă ce se referă la plata salariilor compensatorii, să diminuăm aceste salarii. O propunere se referă la eşalonarea plăţilor compensatorii în momentul în care se va ajunge la disponibilizări colective. Nu am acceptat propunerile administraţiei”, a declarat Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUS.

„Este important de ştiut un lucru: fără domniile lor nu vom ajunge la nici un consens în ceea ce priveşte salariile compensatorii, în eventualitatea în care concedierile colective vor fi într-un număr foarte mare. Deocamdată propunerile patronatului au fost respinse de plan şi îi invit să reflecteze mai departe, pe sindicalişti”, a declarat, în schimb, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general TVR.

Liderii de sindicat au mai spus că principalii responsabili de situaţia financiară grea a televiziunii publice sunt foştii preşedinţi, numiţi politic, dar se pot găsi şi alţi vinovaţi.

”Am cerut actualei administraţii ca, înainte să ne ceară nouă să ne sacrificăm pentru a salva TVR, toţi cei care erau în poziţii de redactori-şefi, directori să fie destituiţi şi daţi afară. S-ar face dreptate, pentru că ei sunt principalii responsabili pentru catastrofa financiară a TVR”, a mai precizat Dragoş Bocanaciu.

În replică, Claudiu Săftoiu a declarat că se va face în perioada următoare o evaluare completă a tuturor contractelor încheiate în ultimii 10 ani cu partenerii externi.

„În momentul în care vom constata că lucrurile în ceea ce priveşte o bună orientare a contractului spre beneficiul SRTV sunt puse în primejdie de semnăturile unor şefi de până acum, atunci vom lua măsuri. Nu putem concedia la cererea sindicatelor, ci numai în baza unei documentaţii care să arate un malpraxis în activitatea decizională a acestora”, a precizat Claudiu Săftoiu.

Reprezentanţii sindicali au infirmat informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora fondul de salarii ar reprezenta 60% din totalul cheltuielilor televiziunii române. Un procent realist şi corect, declară liderii de sindicat, este cel de maximum 25-30%, se mai spune pe site-ul TVR.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, a anunţat joi guvernul premierului Justin Trudeau, transmite AFP....
Poli AutoFest, expoziție de mașini și tehnologie la Politehnica din București
Poli AutoFest, expoziție de mașini și tehnologie la Politehnica din București
În perioada 20 - 22 mai 2022 Universitatea Politehnică București organizează Poli AutoFest, un eveniment dedicat celor ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 20.05.2022
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 20.05.2022
Cursul euro/leu a început ziua aproape de nivelul anunţat ieri de BNR.
Ministrul Energiei s-a întâlnit cu o delegație Shell și a invitat compania să revină în România. Shell a vândut tot acum 15 ani
Ministrul Energiei s-a întâlnit cu o delegație Shell și a invitat compania să revină în România. Shell a vândut ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii companiei Shell şi a precizat că încurajează ...