TVR solicită un buget de 174 milioane lei în 2013, iar Radioul Public cere 186 milioane lei

Televiziunea Română solicită o sumă de 174.217.000 de lei de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea în 2013, în timp ce Radioul Public cere de la bugetul de stat 186.094.000 de lei, ambele sume fiind mai mici decât cele primite de cele două societăţi anul trecut.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 16:54
TVR solicită un buget de 174 milioane lei în 2013, iar Radioul Public cere 186 milioane lei

Potrivit proiectului de buget al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe 2013, SRTv solicită de la bugetul de stat o sumă de 174.217.000 de lei, cu 18,26% mai puţin faţă de anul trecut, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de 213.127.000 de lei.

La titlul „Cheltuieli de personal”, TVR a solicitat de la bugetul de stat o sumă de 69.000 de lei, cu 18,97% mai mult decât în 2012.

La titlul „Bunuri şi servicii”, televiziunea publică a cerut o sumă de 173.378.000 de lei, cu 16,43% mai puţin decât în 2012. Din această sumă, pentru „materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional”, TVR are prevăzute în proiectul de buget cheltuieli de 173.095.000 de lei, cu 16,45% mai puţin ca anul trecut, în timp ce pentru „deplasări în străinătate”, Televiziunea Română are prevăzută în proiectul de buget o sumă de 283.000 de lei, cu 2,91% faţă de anul trecut.

Totodată, la titlul „Active nefinanciare” (maşini, echipamente şi mijloace de transport), TVR a solicitat de la bugetul de stat o sumă de 770.000 de lei, cu 86,65% mai mică decât cea din 2012.

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a spus că Televiziunea Română se află în situaţia de „a se mulţumi” cu ceea ce primeşte de la Guvern.

„Este vorba de o scădere într-adevăr drastică, dar care nu are legătură cu instituţia Televiziunii Române, ci cu bugetul consolidat, bugetul general al ţării. Din punctul acesta de vedere, noi nu avem decât să ne supunem acestor decizii ale Executivului, rămânând ca, în perioada următoare, evident să tăiem din investiţii. Suntem în momentul acesta pe două proceduri: procedura de achiziţionare a unei consultanţe financiare şi a unui credit operaţional, pentru refinanţare, şi a doua – discuţii directe şi termene pe care le-am şi propus ca agendă SNR-ului (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.) pentru reprioritizarea alocaţiei pe care am obţinut-o, câtă e de la Guvern. Prin urmare, din aceste două proceduri vom extrage evident, cred eu, câteva beneficii. În rest, suntem în situaţia în care vom acorda o prioritate mai mare în momentul acesta la nivelul managementului televiziunii cu privire la finanţarea TVRi (TVR Internaţional, n.r.), pentru achiziţionarea de licenţe de filme şi bineînţeles pentru dotarea personalului, atât cât este, în urma noii organigrame”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că banii primiţi de Televiziunea Română de la bugetul de stat sunt pentru funcţionarea TVRi şi pentru Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care asigură emisia canalelelor TVR, iar o parte din aceste fonduri sunt „şi pentru investiţii în zona de retehnologizare”. Potrivit lui Săftoiu, renunţând la investiţii, TVR dă o mai mare importanţă „programelor de mai bună calitate” la TVRi.

Pe de altă parte, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a solicitat de la bugetul de stat, pentru a-şi desfăşura activitatea în 2013, o sumă totală de 186.094.000 de lei. Suma este în scădere cu 9,41% faţă de 2012, când Radioul Public a beneficiat de o sumă de 205.426.000 de lei de la bugetul de stat.

La titlul „Bunuri şi servicii” (materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional), Radioul Public are prevăzută în proiectul de buget o sumă de 159.519.000 de lei, cu 10,27% mai mică decât în 2012.

Potrivit Legii numărul 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, sursele financiare ale celor două societăţi se constituie din alocaţii de la bugetul de stat, din venituri proprii şi din alte surse.

Veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din: sume încasate din realizarea obiectului de activitate; taxe pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune; penalităţi de întârziere pentru neachitarea la termen a taxelor datorate; sume încasate din publicitate; sume încasate din amenzi şi despăgubiri civile; donaţii şi sponsorizări etc.

Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziţionarea de echipamente şi piese de schimb radio şi televiziune, materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii specifice, precum şi, integral, fondurile necesare pentru utilizarea staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice, datorate agenţilor economici din sistemul comunicaţiilor; pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes naţional; pentru achitarea cotizaţiilor cuvenite organizaţiilor guvernamentale internaţionale. Celelalte cheltuieli se acoperă din veniturile proprii.

Finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat, se mai spune în Legea nr. 41/ 1994.

Bugetul instituţiilor finanţate de stat va fi discutat în Parlament în următoarea perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...