TVR va negocia cu Romtelecom difuzarea JO şi a Campionatului Mondial de Fotbal

Comitetul Director al TVR a stabilit luni, la solicitarea directorului general interimar Radu Călin Cristea, o comisie care va negocia cu Romtelecom condiţiile în care cele două instituţii vor difuza competiţii sportive ca Jocurile Olimpice din 2012 şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 17:17
TVR va negocia cu Romtelecom difuzarea JO şi a Campionatului Mondial de Fotbal

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, comisia Televiziunii Române va negocia cu compania Romtelecom condiţiile în care cele două instituţii vor difuza competiţiile sportive care fac obiectul acordului cadru încheiat între TVR şi Romtelecom în data de 14 noiembrie 2011. Printre acestea se numără Jocurile Olimpice din 2012 şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

Din comisia TVR fac parte: Titi Dincă (director Direcţia Artistică şi Producţie, membru al Comitetului Director), Marius Sandu (şef Serviciu Juridic), Laurenţiu Oprea (şef Serviciu drepturi de autor), Mihnea Ionescu (producător rtv ştiri – coordonator Ştiri Sportive), Marius Mitran (Departamentul Sport), Marian Olaianos (Departamentul Sport), Constantin Rostoţchi (consilier în economie generală la Direcţia Strategie Programe).

Sâmbătă, Televiziunea Română a anunţat, într-un alt comunicat remis MEDIAFAX, că va transmite în direct toate meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2012, oferind Romtelecom dreptul de a transmite simultan aceste meciuri, începând de sâmbătă.

Conducerile TVR şi Romtelecom au discutat, sâmbătă, posibilitatea deblocării pe cale amiabilă a situaţiei create ca urmare a notificării emise de Televiziunea Română în data de 15 iunie către societatea care deţine televiziunea Dolce Sport. De asemenea, „Romtelecom s-a angajat să achite toate facturile emise de TVR în temeiul acordului de sublicenţiere în data de 18 iunie 2012, ora 18.00”, se mai spunea în comunicat.

TVR şi Romtelecom au ajuns la o înţelegere după ce Radu Călin Cristea, directorul general interimar al Televiziunii Române, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că televiziunea publică a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul EURO 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

În notificarea transmisă de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pe 15 iunie către Romtelecom se spune că acordul cadru privind sublicenţierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiat pe 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de Romtelecom.

În mod concret, TVR aducea la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite, nefiind respectate obligaţiile asumate de societate. Astfel, suma de 500.000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012, a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadenţa fiind depăşită cu 17 zile. De asemenea, suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

Radu Călin Cristea a precizat că SRTv are dreptul de a invoca excepţia de neexecutare a acordului cadru şi de a interzice Romtelecom difuzarea competiţiilor sportive ulterioare scadenţei neachitate.

El a precizat că este „în pâine” de miercuri, ca director general interimar al TVR, şi a încercat să lupte pe mai multe fronturi. „Sunt foarte multe. Primul dintre ele a fost acest contract cu Romtelecom-ul, recte cu Dolce TV, pentru că mi s-a părut şi mie destul de ruşinos, chiar dacă nu aveam cum moralmente să-mi asum eu această situaţie, ca milioanele de români care sunt plătitori de taxă TV să fie puşi în imposibilitatea de a urmări în direct toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia şi Ucraina”, a spus Cristea.

Radu Călin Cristea a spus că notificarea transmisă Romtelecom vizează doar EURO 2012, nu şi Jocurile Olimpice de la Londra şi Campionatul Mondial din 2014, ale căror drepturi de difuzare au fost de asemenea sublicenţiate de TVR către Dolce Sport.

Cristea nu a făcut publică valoarea contractului încheiat între TVR şi Romtelecom.

De cealaltă parte, Romtelecom a transmis, într-un comunicat remis vineri seară MEDIAFAX, că TVR nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul EURO 2012, precizând că decizia Televiziunii Române de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă. Totuşi, Romtelecom şi-a arătat disponibilitatea de a renegocia contractul cu televiziunea publică.

„Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus”, a spus Romtelecom.

În ceea ce priveşte a doua sumă menţionată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, „aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR”, afirmă Romtelecom. Potrivit companiei de telecomunicaţii, conform contractului, „TVR poate solicita doar penalităţi de întârziere pentru cele 17 zile”. „Este important de menţionat că această sumă reprezenta o plată în avans pentru transmiterea competiţiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie”, a mai spus Romtelecom.

Pe de altă parte, Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie demis al Televiziunii Române, a declarat pentru ProSport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la EURO 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro.

Alexandru Lăzescu – care a fost demis pe 12 iunie de Parlament – a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut „cu bucurie” sublicenţierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru EURO 2012 către Dolce Sport. „Am avut discuţii cu principalii posibili interesaţi, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică”, a spus el.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârşitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

În 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Te-ar mai putea interesa și
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat de gameri, pentru că promitea o grafică senzațională, experiențe noi,......
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...