TVR vrea creşterea taxei TV în trei luni

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, marţi, după validarea sa de către plenul Parlamentului, că este foarte probabil ca instituţia pe care o conduce să solicite, începând din anul 2013, majorarea taxei TV.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 13:51
TVR vrea creşterea taxei TV în trei luni

Întrebat dacă va solicita majorarea taxei TV începând din anul 2013, Claudiu Săftoiu a răspuns: „Este foarte posibil lucrul acesta”.

Săftoiu a subliniat, însă, că o eventuală creştere a taxei TV este condiţionată în mod clar de restructurarea TVR.

„Fără să îi convingem pe cetăţenii de acasă, care plătesc odată cu factura la curentul electric şi taxa, că la Televiziunea Română se va întâmpla ceea ce de aproape 20 de ani nu s-a întâmplat, anume o reîmprospătare pe coordonate de eficienţă a activităţii TVR, nu vom putea să emitem pretenţii niciunui român cu privire la majorarea taxei”, a menţionat acesta. „Doar după finalizarea restructurării şi reducerea cheltuielilor, nu putem cere indexarea taxei TV fără să aducem în faţa românilor un produs proaspăt, de calitate, de încredere”, a adăugat acesta.

„Şi dacă s-ar dubla taxa TV, ar fi ultima în raportul cuantumului cerut către populaţie în Europa. Pentru noi, o indexare a taxei măcar ar reprezenta un suflu extraordinar, dar nu o vom face, pentru că, întâi de toate, trebuie să îi reînvăţăm pe cei din TVR să cheltuiască pe câtă taxă primesc, să economisească, să regândească procedurile de televiziune în aşa fel încât costul orei de transmisie la TVR să nu fie exorbitant”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Potrivit Raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Tot marţi, Săftoiu s-a pronunţat pentru continuarea reformei şi restructurării la TVR.

„În momentul acesta, sarcina mea şi a Consiliului de Administraţie este, în mod prioritar, să salvez cele 2.395 de locuri de muncă pe care, prin planul de redresare economică, TVR le-a asigurat în momentul în care Guvernul a fost de acord să reeşaloneze la 7 ani datoria imensă, de 65 de milioane de euro, pe care Televiziunea Română o are la statul român. Cele patru luni pe care le-a avut la dispoziţie, din 3 iulie, nu au fost irosite, vom merge înainte cu privire la procesul selecţiei de personal, pentru ca, până la sfârşitul anului, în TVR să se resimtă (…) o degajare de poverile financiare enorme pe care le suportă în acest moment, odată cu reducerea personalului cu 30% şi a cheltuielilor curente cu 50%”, a adăugat preşedintele SRTv.

Claudiu Săftoiu a garantat profesioniştilor din televiziune că noua conducere va asigura mai multă corectitudine, eficienţă şi mai mult echilibru în activitatea de zi cu zi.

Întrebat despre creditul pe care conducerea TVR dorea să îl acceseze pentru a plăti salariile compensatorii, Săftoiu a spus că discuţiile cu băncile s-au întrerupt în momentul invalidării de către Parlament a fostului Consiliu de Administraţie.

„Pentru mine, este un moment foarte important să transmit reluarea discuţiilor cu băncile pentru ca acest credit operaţional, care va fi utilizat pentru cheltuielile curente din televiziune, în vreme ce taxa pe care o percepem de la cetăţeni va fi îndreptată pentru acoperirea salariilor compensatorii, să reprezinte deblocarea situaţiei în Televiziunea Română”, a spus acesta.

El s-a pronunţat pentru depolitizarea mesajului public şi a producţiilor informative în TVR, care va reprezenta obiectivul lui şi al Consiliului de Administraţie proaspăt votat.

Întrebat despre momentul în care va începe selecţia personalului, el a răspuns că procedura nu a încetat niciodată, adăugând că a folosit acest răgaz pentru a îndrepta unele inadvertenţe şi unele texte interpretabile din documentaţia privind alcătuirea procesului de selecţie de personal.

„Ceea ce se va întâmpla la TVR va şi corect, necesar şi obligatoriu”, a ţinut să precizeze preşedintele CA al SRTv.

Săftoiu a mai menţionat că în planul de redresare economică se are în vedere o relaxare a legislaţiei care împovărează în acest moment Televiziunea Română în regimul de competitivitate media. El a dat ca exemplu propunerea deputatului PSD Victor Socaciu de a reduce de la 15% la 3% contribuţia TVR la fondul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Claudiu Săftoiu a fost validat, marţi, de plenul Parlamentului, în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), acesta întrunind 219 voturi „pentru” şi şapte voturi „împotrivă”. Senatorii şi deputaţii şi-au exprimat opţiunea prin vot secret cu bile, în absenţa parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit.

Mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice este de 4 ani.

Claudiu Săftoiu a fost ales, săptămâna trecută, pe 9 octombrie, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Membrii CA al TVR, validaţi de plenul Parlamentului în 9 octombrie, au votat în aceeaşi zi candidaturile lui Claudiu Săftoiu şi Valentin Nicolau la preşedinţia CA, alegându-l pe cel dintâi preşedinte-director general al TVR. Votul a fost „cu uşile închise”.

Claudiu Săftoiu a fost ales cu 8 voturi „pentru”, Valentin Nicolau a primit 2 voturi „pentru”, iar trei membri ai CA al TVR s-au abţinut de la vot, au declarat, pentru MEDIAFAX, la ieşirea din sala de şedinţe membri ai CA al TVR.

Decizia membrilor CA al TVR privind desemnarea lui Claudiu Săftoiu ca preşedinte al CA a fost avizată apoi şi de Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 11 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 2 „abţineri”.

Claudiu Săftoiu a mai fost validat o dată ca preşedinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

Astfel, pe 9 octombrie, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administraţie al TVR.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu au fost aleşi membri titulari, respectiv supleanţi din partea salariaţilor în CA al SRTv, în urma scrutinului organizat în Televiziunea Română în data de 21 iunie 2012.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Fostul Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, fostul CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Săptămâna trecută, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanţii SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...