Tweet-ul de un miliard de dolari şi acordul pentru importul de gaze dintre Polonia şi Gazprom

Capitalizarea companiei poloneze de gaze naturale PGNiG a crescut marţi cu până la 1 miliard de dolari după ce investitorii au primit indicii privind un acord cu Gazprom dintr-un mesaj postat pe Twitter de ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, înaintea anunţului oficial.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 11:38
Tweet-ul de un miliard de dolari şi acordul pentru importul de gaze dintre Polonia şi Gazprom

Investitorii pe bursa din Varşovia ar trebui să se asigure că urmăresc mesajele de pe Twitter ale ministrului Sikorski, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului Financial Times.

Cei care îl urmăresc pe Sikorski au primit luni după-amiaza mesajul: „Intuiţia îmi spune că Budzanowski (ministrul Trezoreriei Mikolaj, n.r.) va avea în curând informaţii importante legate de preţul gazelor în Polonia”, a scris ministrul de externe.

Persoanele care cunosc sectorul energetic din Polonia au făcut imediat legătura cu negocierile dintre Varşovia şi Moscova pentru reducerea preţului gazelor livrate de Gazprom printr-un contract pe termen lung.

Acţiunile PGNiG, companie controlată de stat, au urcat marţi cu până la 15% pe bursa de la Varşovia, adăugând aproximativ 3 miliarde de zloţi (1 miliard de dolari) la capitalizarea companiei. După ce compania a anunţat acordul cu Gazprom pentru reducerea preţului, creşterea acţiunilor s-a mai temperat, astfel că titlurile au încheiat şedinţa bursieră în urcare cu 9,6%.

Polonia plăteşte în prezent circa 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din UE, iar Budzanowski a afirmat că preţul ar putea coborî cu circa 15%.

PGNiG estimează că acordul cu Gazprom înseamnă un plus de 2,5-3 miliarde de zloţi la profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare din acest an.

Polonia importă anual 10,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, la un consum total de 14 miliarde de metri cubi. Contractul cu Gazpom expiră în 2022, iar reducerea de preţ obţinută de Polonia va aduce preţul plătit mai aproape de cel al altor clienţi mari ai Gazprom, precum Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...