Tweet-urile papei: răspunsurile pozitive şi cele negative ale utilizatorilor, aproximativ egale

Numărul de răspunsuri pozitive la tweet-urile postate de papa Benedict al XVI-lea îl depăşeşte cu puţin pe cel al răspunsurilor negative - alcătuite în principal din injurii şi reproşuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofiliei -, a anunţat revista italiană Popoli, citată de AFP.
Economica.net - mar, 29 ian. 2013, 20:12
Tweet-urile papei: răspunsurile pozitive şi cele negative ale utilizatorilor, aproximativ egale

Din 12 decembrie, papa Benedict al XVI-lea a deschis conturi pe Twitter (@pontifex) în nouă limbi, pentru a difuza mesaje pur spirituale, în care vorbeşte despre apropierea lui Iisus de omul contemporan. Una dintre viitoarele limbi în care papa va deschide un nou cont pe Twitter va fi chineza.

Contul papei este urmărit de 2,5 milioane de utilizatori (denumiţi „followers”), însă mulţi dintre ei sunt departe de a-i împărtăşi convingerile religioase.

Potrivit studiului publicat de Popoli, realizat în colaborare cu Institutul italian de cercetări în domeniul comunicaţiilor digitale Oogo, 270.456 mesaje de răspuns au fost înregistrate în prima lună de prezenţă a papei pe Twitter.

Tweet-urile cu conţinut pozitiv au fost în număr de 26.426, contra 22.542 ale căror conţinuturi au fost considerate negative, în condiţiile în care restul mesajelor au fost considerate neutre.

Mesajele negative au vizat într-un procent de 26% chestiunea abuzurilor sexuale comise de preoţii catolici, iar 25% dintre ele au reprezentat insulte directe la adresa papei. 20% dintre mesajele negative criticau puterea şi bogăţia Bisericii catolice, 16% au folosit ironia şi sarcasmul, 8,5% au criticat refuzul acestei biserici de a recunoaşte căsătoriile gay şi doar 2,5% denunţau conţinutul credinţei creştine.

În ceea ce priveşte mesajele pozitive, cea mai mare parte a fost alcătuită din reluări ale tweet-urilor şi frazelor postate de suveranul pontif (26,5%) şi mulţumiri la urările făcute de acesta (25%). Un procent de 15,6% din totalul mesajelor pozitive a fost alcătuit din rugăciuni pentru popoarele aflat în conflict (Siria, Nigeria), iar 7,5% dintre ele vizau diverse întrebări despre existenţa umană.

Weekendul trecut, cu ocazia unui colocviu, directorul postului de televiziune catolic TV2000, Dino Boffo, a avut o reacţie negativă faţă de această pasiune a credincioşilor catolici pentru reţeaua Twitter. „Destul cu această beţie pentru reţelele de socializare, inclusiv în sânul Bisericii! Permiteţi-mi să vă spun că nu văd ce legătură poate avea acest papă în vârstă de 85 de ani, teolog şi filosof, cu Twitter-ul”.

Această declaraţie a fost criticată imediat de Biserica catolică, iar în mesajul anual al papei despre comunicarea socială Benedict al XVI-lea a pus accentul pe importanţa pe care o are prezenţa pe Twitter în dialogul Bisericii cu omul contemporan.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...