1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

Companii

Prima zi de "ilegalitate" pentru Uber şi Bolt: Şoferii sunt pe străzi. Autorităţile promit din nou o OUG care să reglementeze activitatea lor

Începând de joi, 16 mai 2019, intră în vigoare orgonanța de urgență care reglementează activitatea de transport persoane în regim de taxi. Chiar dacă actul normativ nu scoate de pe piață aplicațiile de ride sharing, șoferii acestora vor putea fi sancționați mult mai ușor. Din 16 mai, șoferii înscriși pe platformele Uber și Bolt vor putea fi amendați cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. Sancțiunea maximă este ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de șase luni.

15 mai, 2019 | | ECONOMICA.net
(update 16 mai, 2019 15:09) Bolt îşi asigură şoferii de sprijin legal şi financiar. Iată mesajul primit de clienţi
Compania Bolt reacţionează, pentru prima oară, după ce a intrat în vigoara ordonanţa "taximetriştilor" într-un mesaj trimis clienţilor săi în această după-amiază.
Iată integral mesajul companiei:
"Cel mai probabil ai auzit de schimbarea legii taximetriei, care a intrat în vigoare astăzi.
Vrem să te asigurăm că activitatea Bolt continuă în București, Cluj-Napoca și Timișoara. De asemenea, le oferim șoferilor parteneri sprijin financiar și juridic.
Alegând să călătorești cu noi, arăți că susții o nouă legislație, care să le permită pasagerilor să aibă parte de un transport urban modern, accesibil și fiabil.

Mulțumim că ești alături de noi!

Echipa Bolt".

(update 16 mai, 2019 12:41) Cuc: Uber şi Clever nu vor fi interzise. Un proiect de act normativ va intra în dezbatere publică, în curând
Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a caracterizat joi drept "fake news" informațiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing, precizând că domeniul va fi reglementat în curând printr-un proiect de act normativ care va fi pus în dezbatere publică. El a precizat că a discutat situația cu reprezentanții Uber și Clever.

"Am avut o întâlnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever, etc. Am avut o întâlnire la minister tocmai pentru a le explica că nu vor fi interziși. Văd că este un fake news care circulă peste tot că Uber este interzis. Am văzut că inclusiv cei de la platformele electronice au declarat că nu vor fi interziși, dar văd că se tot propagă știrea asta peste tot în mass-media. Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme, din contră, de 5 ani de zile nu s-a implementat acest domeniu, iar guvernarea PSD este guvernarea care va reglementa acest domeniu. Ei au fost foarte mulțumiți pentru că au avut un partener de dialog în ultima lună, au venit cu câteva observații de care trebuie să ținem cont, după care vom urca acest proiect pe procedura de transparență. Trebuie să reglementăm noi din punct de vedere tehnic și legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi, prin ordonanța care s-a dat în luna aprilie, am combătut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte gravă", a declarat ministrul Transporturilor.
(update 16 mai, 2019 10:52) Şoferii Uber şi Bolt sunt în continuare pe traseu, chiar dacă începând de azi riscă amenzi
Azi dimineaţă activitatea Uber şi Bolt se desfăşoară în condiţii normale, chiar dacă a intrat în vigoare ordonanţa prin care care şoferii înregiastraţi în cele două aplicaţii pot fi amendaţi mai uşor. Timpii de aşteptare sunt normali pentru condiţiile de trafic, în funcţie de zonă ajung la maxim zece minute, iar tarifele sunt ceva mai mari.

Ordonanța în cauză modifică Legea taximetriei 38/2003 și a fost adoptată de Guvern pe 29 martie. Concret, Executivul a schimbat o sintagmă: „în mod repetat."

Acest lucru înseamnă că din 16 mai, când intră în vigoare, orice șofer prins în trafic care nu are atestat de taximetrist sau nu este autorizat să circule în regim de taxi va putea fi amendat de către polițiști, fără ca ei să mai fie nevoiți să demonstreze că făceau această activitate în mod repetat.

La solicitarea ECONOMICA.NET, Cătălin Codreanu, președintele Asociației "Coaliția pentru Economia Digitală", care reprezintă interesele celor două companii spune că, în condițiile actuale, rămâne la latitudinea șoferilor dacă vor să iasă pe traseu sau nu.

"Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectată în România în următoarele zile. Chiar dacă aplicațiile vor continua să funcționeze, pentru ca acestea deservesc milioane de utilizatori, în mii de orașe din toată lumea, în România, datorită lipsei unei reglementări specifice și a intrării în vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da naștere unor abuzuri împotriva șoferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero.

Este posibil ca mulți dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre să nu găsească o mașină sau să aibă un timp de așteptare extrem de mare din cauza reducerii activității șoferilor înscriși pe aceste platforme", a spus Cătălin Codreanu pentru ECONOMICA.NET.

Cu alte cuvinte, chiar dacă Uber, Taxify și Clever nu și-au propus să își înceteze activitatea, cu siguranță aceasta va fi redusă drastic din cauza șoferilor, care speriați de sancțiunile dure, nu vor mai ieși pe traseu.

Pe 29 martie, Executivul a transmis că pentru activitatea de ride-sharing va adopta o ordonanţă separată în "următoarele două-trei săptămâni", însă nici până acum actul normativ care să reglementeze această activitate nu a apărut. 

În ultimele luni, mai multe asociaţii ale taximetriştilor au protestat împotriva noului cadru de reglementare din domeniul transportului de persoane în regim de taxi, în contextul în care au acuzat patformele de ridesharing că ar funcţiona ilegal.

Autoritățile promit din nou că vor reglementa activitatea de ride sharing

Companiile de ridesharing așteaptă în continuare ordonanța care le reglementează activitatea, tergiversată până acum. Proiect de ordonanță de urgență este menit să creeze și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternative, similar celui existent în alte țări membre ale Uniunii Europene, unde astfel de platforme funcționează legal.

Codreanu a precizat că miercuri s-a întâlnit atât cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cât și cu ministrul Dezvoltării Vasile Suciu, care deține și funcția de viceprim-ministru.

Cei doi au spus că în cel mai scurt timp, vor pune în dezbatere publică OUG care să reglementeze activitatea de ridesharing. Codreanu a declarat că nu a primit din partea autorităților un termen până la care mult-așteptata ordonanță va fi pe masa guvernului.

"M-am văzut chiar azi (n red. miercuri, 15 mai) cu ministrul Dezvoltării și ministrul Transporturilor cărora le-am explicat și reiterat necesitatea acestei industrii. Domniile lor m-au asigurat că, în cel mai scurt timp posibil, vor pune în dezbatere ordonanța, fără să îmi ofere în schimb un orizont de timp", a spus președintele Coaliției.

De altfel, Daniel Suciu a declarat, miercuri seară, într-o conferință de presă la Palatul Victoria că în privinţa proiectului privind activitatea de ridesharing, mai sunt cel puţin trei chestiuni de definitivat şi că această ordonanţă va fi făcută publică în foarte scurt timp. 

"Avem creionat un draft de act normativ (care se referă activitatea de ridesharing - n.r.), chiar astăzi ne-am întâlnit cu reprezentanţii ridesharing. Este vorba de un act normativ extrem de complicat, pentru că nu s-a reglementat până acum în România această activitate, dar precedenta ordonanţă de urgenţă, cea care intră în vigoare de joi, nu este îndreptată împotriva Uber. Prin acea ordonanţă de urgenţă, Guvernul României a emis un act normativ împotriva pirateriei, şi nu împotriva Uber şi acesta este şi mesajul meu. S-a vorbit foarte mult de posibile abuzuri care se vor face începând de joi. Eu îndemn pe cei care vor să facă exces de zel să nu o facă - şi mă refer la concurenţii celor din activitatea de ridesharing", a spus Suciu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria. 

Companiile vor asista șoferii pentru orice fel de problemă

Codreanu a adăugat că mulți șoferi depind de această activitate, fiind singurul lor venit, dar că aceștia vor fi asistați de companii în cazul în care vor întâmpina probleme.

"Șoferii sunt și ei neliniștiți pentru că unii dintre ei depind de acești bani, pun o pâine pe masă făcând acest lucru. Sunt neliniștiți pentru că nu au niciun răspuns. Aplicațiile îi vor asista cu tot ce le stă în putință", a mai spus Cătălin Codreanu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO