Uber va fi reglementată ca serviciu de transport – decizie CJUE. Reacţia companiei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Uber va fi reglementată ca serviciu de trasport de persoane atunci când partenerii nu sunt şoferi profesionişti şi folosesc automobilul propriu, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 dec. 2017, 08:47
Uber va fi reglementată ca serviciu de transport - decizie CJUE. Reacţia companiei

„Serviciul oferit de Uber, de a conecta persoane cu şoferi neprofesionişti, intră în incidenţa domeniului transporturilor. În consecinţă, statele UE pot reglementa condiţiile în care este oferit acest serviciu”, se arată în decizia de miercuri a Curţii de Justiţie a UE de la Luxemburg.

Uber a susţinut în faţa CJUE că se consideră, înainte de toate, drept un serviciu digital care joacă un rol de intermediar între călători şi şoferi independenţi, şi nu o companie de transporturi.

Este pentru prima dată când curta supremă a UE ia o decizie definitivă asupra modului în care pot fi definite şi reglementate aplicaţiile de ride sharing. Decizia ar putea avea ramificaţii şi în cazul altor aplicaţii din economia digitală care conectează utilizatori cu furnizori de servicii independenţi.

Clasificarea Uber ca serviciu de transport în UE deschide calea către reglementarea activităţii companiei la latitudinea fiecărui stat membru, ca serviciu de şoferi particulari sau ca taximetria tradiţională.

„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre. Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara Khosrowshahi, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autoritățile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, au afirmat reprezentanţii Uber.

În România, Uber este prezentă de doi ani, serviciul fiind lansat mai întâi în Bucureşti şi apoi în Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Compania are peste 450.000 de utilizatori la nivel naţional, dintre care 350.000 în Bucureşti. În Capitală, Uber are peste 5.000 de şoferi parteneri.

Uber România susţine că este nevoie de reglementarea activităţii, inclusiv pentru protejarea intereselor şoferilor parteneri. Compania a indicat, drept modele de reglementare, legislaţia din Lituania privind serviciile de ride sharing sau reglementarea Uber ca serviciu de „private hire” (şofer particular cu maşina personală) în ţări ca Marea Britanie şi Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...