Uber vrea să adauge servicii de închiriere de biciclete şi trotinete electrice, inclusiv în România: vrem să devenim un Amazon al mobilităţii

Uber vrea să-şi extindă portofoliul de servicii şi să adauge în aplicaţie noi opţiuni pentru închirierea de biciclete şi trotinete electrice şi chiar rent a car, inclusiv în România.
Lidia Neagu - vin, 03 mai 2019, 19:14
Uber vrea să adauge servicii de închiriere de biciclete şi trotinete electrice, inclusiv în România: vrem să devenim un Amazon al mobilităţii

„Ne angajăm să continuăm să ne dezvoltăm serviciul în România și să colaborăm cu autoritățile și cu ceilalți furnizori de transport pentru a moderniza cadrul de reglementare și pentru a îmbunătăți problemele de mobilitate cu care ne confruntăm cu toții în orașele în care trăim, fie că este vorba despre congestie, poluare sau lipsa locurilor de parcare.În România, ca și în întreaga lume, Uber își propune să devină o platformă multimodală pentru serviciile de mobilitate urbană, oferind călătorilor acces la diferite mijloace de transport la o simplă apăsare de buton, astfel încât să se poată deplasa fără a avea nevoie de propria mașină. Deși nu putem vorbi despre noi servicii viitoare în acest moment, pe termen mediu și lung intenționăm să includem și alte opțiuni în aplicație, cum ar fi biciclete electrice și trotinete, transport public, taxi, servicii de închiriere de mașini sau de car sharing”, se arată într-o postare pe blogul companiei.

Uber s-a lansat în România în urmă cu patru ani şi a devenit una dintre țările cu cea mai rapidă creștere din regiune, cu un milion de clienţi şi şoferi care utilizează în prezent aplicaţia în cinci oraşe: Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi.

Contactată de ECONOMICA.NET, compania spune că planul său este să devină „un Amazon al mobilității urbane”.

„Împreuna cu experți în domeniu, credem că, în viitorul nu foarte îndepărtat, transportul urban se va baza în primul rând pe transportul în comun și, complementar, pe biciclete, servicii ca Uber, taxi, și alte variante de mobilitate digitale. Noi vrem să le oferim pe toate în aplicaţia noastră și să devenim un Amazon al mobilității urbane”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Alexandra Corolea, Manager Comunicare Uber pentru CEE.

Aceasta a adăugat că Uber doreşte să transforme aplicația într-o platformă unică, multi-modală care „să ajute oamenii să ajungă mai simplu la destinaţie”. Acest lucru înseamnă că utilizatorii vor intra în aplicaţie şi vor găsi o multitudine de servicii de transport, pe lângă serviciile clasice Uber, aceştia vor avea posibilitatea să închirieze bicicletele sau trotinetele electrice, taxi, şi chiar o maşină.

„Iar daca poți ajunge mai rapid sau mai ieftin la destinație folosind autobuzul sau metroul, îți vom spune asta”, spune Corolea.

Aceasta a adăugat că, deşi este încă devreme, compania face deja primii paşi pe piaţa americană către integrarea cu serviciul public de transport în comun, pentru a le oferi utilizatorilor opțiunea de a-şi cumpăra şi folosi biletele prin intermediul aplicației.

Uber oferă deja opţiunea de închiriere a bicicletelor electrice, prin serviciul Jump, valabil deja în ţări precum Germania, Spania, Portugalia şi se extinde rapid in Europa. De asemenea, în mai multe oraşe a fost integrat în aplicaţie serviciul Lime de închiriere a trotinetelor electrice.

Întrebată de ECONOMICA.NET dacă servicii de închiriere a bicicletelor şi trotinetelor se va realiza în România tot prin Jump sau Lime, Corolea a spus că „În acest moment, nu putem vorbi încă de planuri concrete legate de Jump sau Lime, dar în mod cert aceasta este direcția de dezvoltare a aplicației”.

Piaţa locală a platformelor digitale de mobilitate urbană este de aproximativ 1,6 miliarde de lei şi generează beneficii economice de peste un miliard de lei, fiind complementară serviciilor de taximetrie, arată un studiu PwC România.

La nivel global, piaţa de e-hailing este estimată în prezent la 61 de miliarde de dolari şi este de aşteptat ca aceasta să crească până la 218 miliarde de dolari la orizontul anului 2025, pe fondul accelerării urbanizării, al dezvoltării tehnologiei digitale şi conexiunilor 5G, dar şi al presiunilor puse de schimbările climatice, care va face ca o parte tot mai mare a populaţiei să abandoneze sistemul deţinerii individuale a autovehiculelor, îndreptându-se către sisteme de car-sharing şi servicii de e-hailing pentru a-şi satisface necesarul de transport. 

Astfel, se estimează că în Europa va avea loc o schimbare structurală în distribuţia sistemelor de mobilitate până în 2030, stocul de maşini fiind prognozat să se reducă de la 280 de milioane la 200 de milioane, crescând totodată adopţia maşinilor electrice şi autonome.

De altfe, Uber se află în acest moment într-o campanie pentru promovarea unei oferte publice iniţiale care va avea loc la începutul lunii mai şi prin care vrea să atragă aproximativ zece miliarde de dolari. Astfel, potrivit Reuters, directorul general al Uber Technologies, Dara Khosrowshahi, a încercat luni să convingă managerii de fonduri reuniţi la o prezentare la Londra că planurile de dezvoltare ale companiei de ride-hailing care înregistrează pierderi justifică o evaluare de 91,5 de miliarde de dolari în oferta publică iniţială.

Uber a raportat pentru primul trimestru o pierdere netă de circa un miliard de dolari, la vânzări de aproximativ trei miliarde de dolari.

Compania a mai anunţat că PayPal va cumpăra acţiuni Uber în valoare de 500 de milioane de dolari, prin intermediul unui plasament privat, la preţul care va fi stabilit prin oferta publică iniţială. Cele două companii au arătat că îşi extind un parteneriat existent în domeniul plăţilor comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...