UBS cumpără Credit Suisse pentru cel puțin 2 miliarde de dolari. Banca Naţională a Elveţiei a confirmat – Ce cuprinde acordul

UBS a acceptat să cumpere gigantul bancar elvețian Credit Suisse, după ce și-a majorat oferta la peste 2 miliarde de dolari, a relatat duminică Financial Times, în condițiile în care autoritățile încearcă să evite turbulențe la redeschiderea piețelor, scrie Reuters. Banca Naţională a Elveţiei a confirmat informaţia, duminică seară.
Mihai Nicuţ - Dum, 19 mart. 2023, 19:35
UBS cumpără Credit Suisse pentru cel puțin 2 miliarde de dolari. Banca Naţională a Elveţiei a confirmat - Ce cuprinde acordul

UBS Group AG va prelua Credit Suisse Group AG, au anunţat duminică autorităţile elveţiene, iar tranzacţia care va combina principalele bănci elveţiene este menită să prevină extinderea crizei de încredere în finanţele globale, transmite Reuters.

Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse, scrie Agerpres.

„Prin preluarea Credit Suisse de către UBS a fost găsită o soluţie pentru asigurarea stabilităţii financiare şi protejarea economiei elveţiene, în această situaţie excepţională”, au precizat Banca Centrală a Elveţiei şi autorităţile de la Berna.

Finma, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, a anunţat duminică că a aprobat preluarea Credit Suisse de către UBS.

Săptămâna trecută, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală.

De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate „deficienţe majore” în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii, Banca Naţională din Arabia Saudită, la rândul său deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).

Ştirea iniţială

UBS cumpără Credit Suisse pentru cel puțin 2 miliarde de dolari – Financial Times

Oficialii s-au grăbit să salveze banca cu o vechime de 167 de ani, printre cei mai mari administratori de averi din lume, după o săptămână brutală în care au avut loc a doua și a treia cea mai mare faliment bancar american din istorie.

Fiind una dintre cele 30 de bănci globale considerate importante din punct de vedere sistemic, orice acord referitor la Credit Suisse s-ar putea răsfrânge asupra piețelor financiare globale.

Cel puțin două bănci importante din Europa examinează scenarii privind posibila răspândire a contagiunii în sectorul bancar din regiune și așteaptă ca Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană să intervină cu semnale mai puternice de sprijin, au declarat pentru Reuters doi executivi de rang înalt care sunt la current cu aceste discuții.

O sursă declarase anterior pentru Reuters că UBS a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elvețian ca parte a unei posibile achiziții a rivalului său. Garanțiile ar acoperi costurile de lichidare a unor părți din Credit Suisse și eventualele cheltuieli de judecată. Potrivit altor informații anterioare, discuțiile se confruntau cu obstacole semnificative, iar 10.000 de locuri de muncă ar putea fi reduse dacă cele două bănci ar fi fuzionat. Duminică, Asociația angajaților din băncile elvețiene a cerut crearea imediată a unui grup de lucru pentru a administra riscul pierderilor locurilor de muncă.

Radiodifuzorul elvețian SRF și alte mijloace de informare în masă au relatat că guvernul va organiza o conferință de presă „importantă” în cursul zilei de duminică. Acestea nu au oferit mai multe detalii.

Acțiunile Credit Suisse au pierdut săptămâna trecută un sfert din valoarea lor. Banca a fost nevoită să apeleze la 54 de miliarde de dolari din fondurile băncii centrale, în timp ce încearcă să se redreseze în urma unor scandaluri care au subminat încrederea investitorilor și a clienților.

 

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...