UCPR: Preţul ouălor la producători a scăzut cu 18% faţă de finele lunii februarie 2012

Preţul ouălor la producători a scăzut, în medie, cu 18 procente faţă de finele lunii februarie 2012, iar după Sărbătorile Pascale se aşteaptă o nouă diminuare cu alte 10-15 procente, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 12:37
UCPR: Preţul ouălor la producători a scăzut cu 18% faţă de finele lunii februarie 2012

„Deşi producătorii au redus preţurile la ouă până la 0,43-0,45 lei pe bucată fără TVA, de la 0,50 – 0,55 lei pe bucată, la finele lunii februarie, o parte din comercianţi nu au redus din adaos. Până în Sărbătorile Pascale nu estimăm alte modificări, dar în mod sigur după Paşte se va mai vedea o diminuare cu 10-15 procente datorită creşterii ofertei provenite din gospodăriile ţărăneşti”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UCPR, Ilie Van.

Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României consumă lunar circa 100 de milioane de ouă, dar în perioada Sărbătorilor Pascale consumul creşte cu circa 50%. „În lunile de iarnă, oferta de ouă din fermele avicole este de 120 de milioane de ouă, iar în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale va creşte până la 150 de milioane de ouă. Pe lângă oferta industrială de ouă, în această perioadă apare şi cea din gospodăriile ţărăneşti, care ia în jur de 30% din piaţă, deoarece potenţialii cumpărători urbani se aprovizionează pe diferite canale din oferta ţărănească. În perioada de vară fermele industriale produc în jur de 80-90 de milioane de ouă”, a explicat Van.

Marile lanţuri de magazine menţin în această perioadă preţuri destul de ridicate la ouă, de la 0,7 până la 1,3 lei pe bucată, ţinând cont de creşterea consumului datorită Sărbătorilor Pascale.

Piaţa românească a înregistrat un deficit de 30 de milioane de ouă în lunile ianuarie şi februarie 2012, comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 12% din necesar, acesta provenind aproape integral din reducerea importurilor.

Scăderea importurilor de ouă a fost determinată de obligativitatea schimbării cuştilor la nivel european, care a dus la închiderea unor ferme în ţările care nu au reuşit modernizarea lor.

Potrivit UCPR, din cauza acestui deficit înregistrat în primele două luni din acest an, preţurile de vânzare la poarta fermelor au crescut la 0,5 lei – 0,54 lei/ou, începând cu 27 februarie 2012, faţă de un nivel mediu de 0,39 lei/ou înregistrat pe parcursul lunii februarie.

În România, există în prezent circa 150 de producători de ouă, dintre care 35 de mari producători, ce realizează 85% din producţia industrială românească. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.

UCPR are 100 de membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...