Ucraina a decis să liberalizeze vânzarea terenurilor agricole

Ucraina a ridicat joi embargoul aflat de aproape 20 de ani în vigoare privind vânzarea terenurilor arabile, în speranţa că această decizie va creşte investiţiile în sectorul agricol, care are nevoie de capital, şi ale cărui produse sunt exportate în multe ţări din întreaga lume, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 01 iul. 2021, 18:47
Ucraina a decis să liberalizeze vânzarea terenurilor agricole

Ucraina este un mare producător agricol şi exportator de porumb, grâu şi floarea soarelui. Exporturile sale de cereale s-au ridicat la 57 de milioane de tone în sezonul 2019/2020.

Parlamentarii ucraineni au votat în favoarea ridicării embargoului în luna martie 2020 şi au dat Guvernului un răgaz de peste un an pentru a se pregăti pentru liberalizarea tranzacţiilor cu terenuri agricole. După dobândirea independenţei, în 1991, Ucraina a distribuit peste 30 de milioane de loturi de terenuri arabile pentru micii fermieri, care până acum puteau doar să îşi închirieze terenurile.

Liberalizarea pieţei terenurilor arabile din Ucraina a fost un subiect politic sensibil timp de mai mulţi ani, iar criticii măsurii susţin că va permite oligarhilor locali posibilitatea de a acapara mari suprafeţe de teren sau îi va ajuta pe străini să îi devanseze pe ucraineni la achiziţionarea de loturi de teren.

Începând de joi, orice cetăţean ucrainean va putea cumpăra până la 100 de hectare de teren, în timp ce companiile vor putea participa la licitaţii începând din 2024.

În prezent, legea interzice străinilor şi companiilor străine să cumpere terenuri arabile, dar acest lucru s-ar putea schimbaîn viitor, iar subiectul ar putea fi supus unui referendum la o dată ulterioară.

„Vom fi prima generaţie de ucraineni din ultimii 100 de ani care nu doar vor deţine, dar vor putea să-şi vândă terenurile”, a declarat ministrul Agriculturii, Roman Leshchenko.

Prin lege a fost stabilit un preţ minim de pornire la licitaţiile pentru achiziţionarea de terenuri arabile, iar chiriaşii vor beneficia de un drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor. Acordurile lor de închiriere vor fi valabile până la finalul perioadei contractuale.

Cu toate acestea, unii fermierii şi politicieni ucraineni se opun liberalizării, susţinând că agricultorii ucraineni sunt prea săraci pentru a cumpăra terenuri arabile, iar unii mici fermieri vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile pentru a putea supravieţui.

Criticii susţin de asemenea că, prin utilizarea unor diferite tertipuri, terenul arabil se va concentra în mâinile oligarhilor, care au închiriat deja zeci de mii de hectare de teren, sau ar putea ajunge sub controlul unor companii bogate din Occident.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...