Ucraina a impus sancțiuni împotriva firmei aeriene chineze Skyrizon

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski (foto) a semnat vineri un decret pentru impunerea de sancţiuni împotriva firmei chineze de aviaţie Skyrizon, care a încercat să achiziţioneze compania aerospaţială ucraineană Motor Sich, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 29 ian. 2021, 14:58
Ucraina a impus sancțiuni împotriva firmei aeriene chineze Skyrizon

Soarta Motor Sich a devenit subiect de dispută între Statele Unite ale Americii şi China, creând o dilemă pentru Ucraina, care se bizuie pe Washington ca principalul său donator de asistenţă militară, dar încearcă în acelaşi timp să-şi construiască relaţii comerciale mai strânse cu Beijingul.

Statele Unite s-au opus preluării companiei de către investitori chinezi, iar în ultimele zile ale administraţiei lui Donald Trump Washingtonul a adăugat Skyrizon pe lista sa de MEU – Military End-User, cu entităţile al căror acces la exporturile SUA este restricţionat – pe considerentul că se ocupă şi cu dezvoltarea de produse de uz militar, respectiv motoare de aeronave.

Decretul anunţat vineri de Kiev îngheaţă bunurile Skyrizon din Ucraina, restrânge operaţiunile sale comerciale şi îi interzice transferurile de capital din Ucraina timp de trei ani.

Skyrizon a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni ale companiei aeronautice Motor Sich, dar acestea au fost blocate în 2017, în contextul unei anchete lansate de serviciul de securitate ucrainean SBU, decizie în legătură cu care China a anunţat în decembrie 2020 că a iniţiat o acţiune de arbitraj internaţional împotriva Ucrainei.

Ambasada SUA a scris mai devreme în ianuarie că „investiţiile şi achiziţiile acaparatoare ale Skyrizon din Ucraina prezintă un risc inacceptabil de deviere a utilizării lor în scop militar în China”.

Ministerul chinez al Comerţului a comentat că SUA folosesc „tot felul de scuze” pentru a pune piedici activităţii companiilor chineze în străinătate şi a îndemnat Washingtonul să-şi revizuiască atitudinea.

Motor Sich a rupt relaţiile cu principalul său client, Rusia, după anexarea de către aceasta a Crimeei, în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...