Ucraina a informat AIEA că centrala nucleară de la Cernobîl nu a suferit distrugeri

Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc "distrugeri" la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 25 feb. 2022, 08:33
Ucraina a informat AIEA că centrala nucleară de la Cernobîl nu a suferit distrugeri

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobâl au fost capturate joi de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat joi, că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.

La Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, se mai desfăşoară în prezent activităţi de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home.

Potrivit AIEA, în prezent în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi face un apel pentru reţinere maximă pentru evitarea oricărei acţiuni care ar putea pune facilităţile nucleare din Ucraina în pericol”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat. Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...